Druga faza rekonstrukcije
0

Lukavačka Fabrika cementa najbolja u klasi

Sarajevo-x.com
U sveopštoj neveseloj slici onoga s čime će se suočavati naša ekonomija u 2009. godini, ima i primjera koji daju nadu da sve neće biti tako crno. Austrijska Asamer grupa, najveći strani privatni investitor u BiH i vlasnik Fabrike cementa Lukavac, u martu 2007. godine započela je u krugu Tvornice veoma ambicioznu, drugu fazu rekonstrukcije starih i izgradnje novih proizvodnih pogona.

Čak i u novonastalim okolnostima dramatičnog usporavanja svjetske ekonomije vlasnici FCL, bez dileme i s ponosom ističu, da dinamika radova u Lukavcu teče izvanredno i u planiranim rokovima. To znači da će novi proizvodni kapaciteti, u koje se ulaže 80 miliona maraka, biti završeni i pušteni u pogon krajem marta naredne godine.

Puštanjem u pogon novih kapaciteta Fabrika cementa Lukavac postaće najveći proizvođač cementa u BiH, sa godišnjom proizvodnjom od 900.000 tona. Sadašnji kapacitet od 1.000 tona cementa dnevno, biće udvostručen, što će omogućiti da se cementom iz domaće proizvodnje skoro u potpunosti podmire potrebe bh. tržišta, koje iznose oko milion i po tona. Time će uvoz cementa iz Mađarske i Hrvatske biti značajno smanjen: sa sadašnjih preko 30 posto, na svega 10 posto. O preporodu lukavačke tvornice u rukama austrijskog koncerna, najbolje svijedoči podatak da je u trenutku preuzimanja u velikoj privatiaciji prije sedam godina, FCL proizvodila tek 250.000 tona cementa na godinu.

Četiri mjeseca prije okončanja velike investicije, u toku su završni radovi na novoj peći cementare, mlinu sirovine, novom silosu i rekonstrukciji postojećeg postrojenja za dopremu sirovine. U tvornicu se ugrađuje najsavremenija poznata tehnologija za proizvodnje cementa. Primjerice, hladnjak klinkera biće opremljen najmodernijom vrhunskom tehnologijom, uređajima kakvi su do sada ugrađeni u tek dvije cementare u svijetu.

Još jedna izvanredna strana ove velike investicije jest značajno angažovanje i učešće domaćih kompanija. Svih oko šest hiljada tona čeličnih konstrukcija je domaće proizvodnje i ugrađuju ih lokalne kompanije "Širbegović“, "Remont montaža“ Tuzla, "FGO“ Banovići i "Fakolumel“ Lukavac. Osim toga, kada krajem marta novi kapaciteti uđu u puni pogon, FCL postaje i veći potrošač struje, domaćeg uglja, krečnjaka, angažovaće se više transportnih vozila. Angažovanost lokalnih firmi u ovoj fazi izgradnje fabrike doprinosi razvoju lokalnih kompanija, napretku privrede ove regije i ukupne bh. ekonomije.

Svi planovi vlasnika Asamer grupe iz Ohlsdorfa, svaki razgovor menažmenta počinje i završava očuvanjem prirodne sredinama u kojima su smjaštena njihove tvornice. Nezavisna ekspertska mjerenja i opservacije ekoloških udruženja, pokazuju da je zagađenje u Lukavcu danas dvostruko manje u odnosu na ono od prije desetak godina.

Kada je sredinom 70-tih godina izgrađena fabrika, standardi u bivšoj državi nalagali su dozvoljeno zaprašivanje od čak 200 mililitara po kubnom metru čvrstih čestica. Odmah po kupnji tvornice krenulo se u preinake i izmjene starih filtera u što je uloženo blizu 10 miliona eura. No, to je bio tek prvi korak ekološkog poduhvata u FCL. Evropski standardi otprašivanja nalažu dozvoljenu količinu čvrste materije do 50 mil/m3.

Trenutno se na lukavačka postrojenja ugrađuju najsavremeniji tzv. vrećesti filteri. Oni otprašuju u zrak tek 10 mil/m3. U FCL će biti ugrađena ukupno 33 filtera od kojih će svaki pet puta učinkovitiji od normi koju propisuje Evropska unija.

  • Ova tvornica biće toliko ekološki pouzdana i čista da je bez bojazni možemo smjestiti u centar bilo kojeg grada, s ponosom ističe Izet Imamović, direktor FCL. Državna Agencija za promociju stranih investicija FIP-a, objavila je nedavno najnovije podatke o stranim ulaganjima u BiH. Asamer grupa, odnosno njena članica Alas International najveći pojedinačni privatni strani investitor u privredu BiH. Kada bude okončana ova druga faza ukupna ulaganja Asamer grupe u Lukavac iznosiće preko 110 miliona eura, ne računajući 35 milona KM koliko je u privatizaciji plaćeno za gotovo propalu, zastarjelu fabriku.

Austrijski vlasnici s radošću ističu da je lukavačka fabrika danas jedna od najboljih u lancu njihovih fabrika u 16 zemalja svijeta (od Slovenije, Hrvatske, Srbije, Slovačke, do Libije i Saudijske Arabije), a u jugoističnoj Evropi je "najbolja u klasi“. Objavljeno ljubaznošću kolega sa RTV Lukavac