biznis
0

"LOKmicro“ počinje podjelu kredita za razvoj ruralne privrede

FENA
Mikrokreditna organizacija "LOKmicro“ iz Sarajeva narednih dana će početi podjelu kredita od 3.000 do 10.000 KM pravnim i fizičkim osobama s prostora BiH čija je namjera podržati razvoj ruralne privrede.

Za tu namjenu "LOKmicro“ osigurao je 20 miliona KM, odnosno 10 miliona eura od Španske agencije za međunarodnu saradnju, a ugovor o novom kreditnom zaduženju potpisan je prije nekoliko dana, kazala je danas na prezentaciji ove kreditne linije u Sarajevu Melisa Selesković-Kapić, izvršna direktorica za finansije u „LOKmicro“.

Rok otplate za kredit od 3.000 KM je 12 mjeseci, za kredit od 6.000. KM 24 mjeseca, dok je rok za kreditno zaduženje od 10.000 do 60 mjeseci, međutim, za ove iznose još nisu definitivno određene kamatne stope.

  • Novac koji će biti dostupan našim klijentima koristit će se u svrhu realizacije njihove biznis ideje, za razvoj malog porodičnog poduzetništva, kao i sam rast zapošljavanja, rekla je Dženita Kulovac, izvršna direktorica za finansije u „LOKmicro“ .

Današnjoj prezentaciji prisustvovala je i Cristina Guiterrez- Hernandez, glavna koordinatorica Španske agencije za međunarodnu saradnju.

„LOKmicro“ je, kako je istaknuto ovom prilikom, jedna od najinovativnijih mikrokreditnih organizacija u BiH, što potvrđuje i činjenica da je u 2007. zabilježila rast portfolija od 157 posto, na 87,7 miliona KM, da je uposlila 109 novih radnika, te otvorila nešto više od 30 novih kancellarija, tako da sada diljem BiH raspolaže sa 70 poslovnih prostora u kojima servisira oko 27.000 klijenata.