Lima
0

Lideri APEC za reforme svjetske trgovine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lideri Azije i dvije Amerike su se iz Lime, glavnog grada Perua, založili za globalne razgovore o trgovini i reformu globalnih institucija za kredite, pokušavajući da spriječe da čovječanstvo upadne u još veću ekonomsku recesiju.

Deklaracija foruma za Azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju (APEC) je neobavezujuća i uveliko sadrži zaključke sastanka grupe 20 (G-20) u Washingtonu prije nedjelju dana, prenio je Reuters u subotu uveče.

Devet lidera zemalja koje izlaze na Pacifik prisustvovali su na samitu u Washingtonu. U zajedničkoj deklaraciji 21 članice APEC, takođe, je obećano da će se uložiti napori da budu obnovljeni pregovori o svjetskoj trgovini koji su u zastoju od jula.

Predsjednici George Bush iz Sjedinjenih Američkih Država, Dmitrij Medvedev iz Rusije i Hu Jintao iz Narodne Republike Kine, japanski premijer Taro Aso i drugi lideri APEC su rekli da će se narednih 12 meseci uzdržavati od postavljanja barijera u investiranju i trgovini.

Članice APEC osim SAD, NR Kine, Japana su i Australija, Brunej, Kanada, Čile, Hongkong, Indonezija, Južna Koreja, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Peru, Filipini, Singapur, Tajvan, Tajland i Vijetnamm.

APEC obuhvata gotovo 50 posto ukupnog obima svjetske trgovine. U trenutku kada sve više zemalja traži pomoć iz fondova za vanredne situacije, državnici tih zemalja su podržali reformu Međunarodnog monetarnog Fonda i Svjetske banke, navela je britanska novinska agencija. Lideri su istakli da "sadašnja situacija ističe važnost reformi finansijskog sektora".

U nedjelju, drugog i završnog dana samita bit će više riječi o regionalnoj privrednoj saradnji i mjerama koje treba preduzimati da bi se spriječilo štetno dejstvo globalnih klimatskih promjena na čovjekovu okolinu.