biznis
0

Kurtović: Poljoprivredna proizvodnja trpjet će velike štete

FENA
Trenutne atmosferske i klimatske (ne)prilike u BiH ne odgovaraju niti voću, ni povrću, a niti drugim poljoprivrednim kulturama.
  • Obilne snježne padavine i vrlo niske temperature zraka imaju negativnog uticaja na voćarsku proizvodnju, osim onih poljoprivrednika koji su poduzeli agrotehničke mjere u zaštiti stabala, a oni koji su na tome škrtarili sigurno da će trpjeti i štetu, rekao je Feni prof.dr. Mirsad Kurtović, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu

Istakao je da ovako niske temperature mogu uzrokovati oštećenja od izmrzavanja i kod osjetljivijih sorti voća i vinove loze, kao i poljoprivredne kulture i usjeve, iako pšenica dobro podnosi niske temperature.

Kurtović je naglasio da problemi s kojim bi se bh. poljoprivrednici mogli suočiti kao posljedicom neuobičajeno niskih temperatura će biti veliki ukoliko nisu na vrijeme poduzeli mjeru zaštite.

  • Mjera zaštite podrazumijeva uklanjanje snijega s grana, jer je snijeg izuzetno težak, kao i zaštitu same voćke od mraza, što dovodi do pucanja i lomljenja grana, čime nastaje oštećenje, a ako već bude oštećenja kasnije poduzimati druge agrotehničke mjere.

Generalna ocjena, smatra Kurtović, nije nimalo dobra i poljoprivredna proizvodnja će trpjeti velike štete, jer faktori koji su ekološki, vanjski i koji negativno utiču na voćke i usjeve utiču i na smanjenje prinosa, pa samim tim imaju uticaja i na život.

Obilne snježne padavine i vrlo niske temperature zraka obilježile su drugu polovinu prve dekade februara, a prognoze za naredni period, kako saopćava i Agrometorologija, također nisu nimalo optimistične za poljoprivrednike.