biznis
0

Kriza likvidnosti oborila akcije i devize

FENA
Poslovanje akcijama na berzama obilježno je u petak pojačanim strahom od globalne likvidnosti, što je izazvalo pad cijena akcija i deviznih kurseva većine valuta, ali su Evropska centralna banka (ECB) i vlasti azijskih zemalja intervenirale da bi ublažile krizu.

Kriza je nastala kada su rizični hipotekarni krediti u Sjedinjenim Državama počeli da pogađaju finansijska tržišta prijeteći da ugroze likvidnost banaka i globalni privredni rast.

U SAD-u se posljednjih sedmica povećao broj građana koji više nisu u stanju otplaćivati takozvane visokorizične kredite koje su uzeli kako bi kupili nekretnine.

Ispostavilo se, međutim, da posljedice toga neće osjetiti samo američki nego i finansijski sistemi u Evropi i drugim dijelovima svijeta, jer banke izvan SAD-a koje su investirale u američko tržište stambenih kredita sada, kada se dio tih zajmova ne otplaćuje, bilježe gubitke

Hitna intervencija centralnih banaka mnogih zemalja - ECB je za 24 sata u dva navrata ubacila u bankraski sistem ukupno 156 milijardi eura - samo potvrđuje da je rizik po globalnu likvidnost mnogo ozbiljniji nego što se pretpostavljalo.

Akcije na svjetskim berzama su izgubile sedam posto vrijednosti otkako su proteklog mjeseca zabilježile rekordno visoke nivoe, prenijele su agencije.

Panevropski indeks akcija FTSEurofirs 300 vodećih evropskih kompanija u petak je izgubio tri procenta i pao na 1.479,6 poena.

Britanski indeks FTSE 100 također je pao za tri posto, koliko je izgubio i francuski CACX 40 a njemački DAX je pao za 1,6 procenata.

Novonastalom situacijom na finansijskim tržistima okoristio se jedino japanski jen koji je danas na gotovo svim deviznim berzama ojačao, dok su ostale valute, uključujući takozvane visokoprinosne kao što su australski i novozelandski dolar naglo pale.

Dolar je u prijepodnevnom poslovanju na Londonskoj berzi pao za 0,2 posto prema japanskoj valuti na 117,94 jena i ponovo bi mogao da se spusti na najniži nivo za četiri mjeseca od 117,16 jena zabilježen početkom ove sedmice.

Euro je također pao za 0,2 posto na 161,19 jena, dok je prema američkoj valuti bio nepromijenjen i za njega se mogao kupiti 1,3671 dolar.