Rupert Murdoch
0

Kraj besplatnih vijesti s interneta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Medijska korporacija Ruperta Murdocha News Corporation počet će da naplaćuje online klijentima sadržaj svih svojih websajtova. Ovaj 78-godišnji medijski magnat izjavio je da čitaoci mogu očekivati da će u već ovoj fiskalnoj godini, koja se završava u junu, morati da plaćaju ulazak na novinske i televizijske websajtove.
  • Digitalna revolucija je ponudila brojne nove i jeftine metode distribucije, ali ne i besplatan sadržaj. Shodno tome, namjeravamo da naplaćujemo ulazak na sve naše nove websajtove. Vjerujem da će nas, ako uspijemo, u tome slijediti ostali mediji, rekao je Murdoch, čija je kompanija vlasnik Timesa i Suna u Britaniji i New York Posta i Wall Street Journala u SAD-u.

  • Kvalitetno novinarstvo nije jeftino, a industrija koja poklanja svoj sadržaj jednostavno kanibalizuje svoju sposobnost da pravi dobro izvještavanje, dodao je on.

Murdocha korporacija traži nove izvore prihoda nakon što je pretrpijela velike finansijske gubitke od 3,4 milijarde dolara u godini do kraja juna.

Medijski tajkun je obećao da će njegov konglomerat da uvede autorska prava za sve svoje online listove da bi spriječio prepisivanje tekstova i uzimanje fotografija.

Murdoch je naveo primjer pisanja Daily telegrapha o rasipništvu britanskih poslanika, ističući da bi čitaoci bili spremni da plate takvu ekskluzivu. On je dodao da će jedina besplatna konkurencija u Britaniji najvjerovatnije ostati BBC.

Iako nije precizirao kako bi se od korisnika uzimao novac - da li po članku ili u vidu pretplate - on je izjavio da ne misli da naplaćivanje predstavlja rizik i da svi veći listovi News Corpa mogu da budu uspješni online, prenose u petak CDC/JS.