London
0

Kozarić na godišnjem zasjedanju EBRD-a

FENA
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić, koji prisustvuje godišnjem zasjedanju Odbora direktora i guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu, pozvao je danas potencijalne investitore da investiraju u Bosnu i Hercegovinu.

Guverner Kozarić je, kao član bh. delegacije koja boravi u Londonu na zasjedanju Odbora direktora i guvernera EBRD-a, održao prezentaciju o stanju u BiH i potencijalne investitore upoznao o makroekonomskim pokazateljima za prošlu i ekonomskim predviđanjima za ovu godinu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

Tokom prezentacije i u bilateralnim susretima ukazao je na potencijale BiH i na mogućnosti ulaganja, za što postoje prilike u privatnom sektoru, odnosno malim i srednjim preduzećima, malim proizvođačima hrane, infrastrukturi, elektroenergetskim potencijalima.

Važna poruka investorima može biti i činjenica da su vlasti BiH nedavno uspješno okončale pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom stand-by aranžmanu, vrijednom 1,2 milijarde eura.

"Ovaj aranžman je mogućnost za poboljšanje kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine i smanjenje kreditnog rizika zemlje", naglasio je Kozarić.

Dodao je da je ostanak međunarodnih finansijskih institucija, poput EBRD-a, Evropske investicijske banke (EIB), MMF-a, Svjetske banke (WB) i drugih, od izuzetnog značaja za BiH i njen razvoj.

Napomenuo je i da BiH spada u red umjereno zaduženih zemalja koja na vrijeme izvršava svoje obaveze u pogledu servisiranja vanjskog duga.

"CBBiH će nastaviti da radi sve što je u njenoj mogućnosti da bi osigurala finansijsku stabilnost", poručio je Kozarić i najavio mogućnost potpisivanja sporazuma s bankama majkama čije banke djeluju u BiH.

Ovi sporazumi, koji će biti potpisani kroz koordinaciju EBRD-a i MMF-a u BiH, osigurat će da banke zadrže isti omjer kapitala te da njihove aktivnosti ostanu na nivou iz prethodne dvije godine.

Kozarić je istakao da Agencija za osiguranje depozita BiH i EBRD zaključuju dogovor kojim će biti osiguran fond od 50 miliona eura. Ovaj fond će služiti kao osnovica za povećanje osiguranog depozita na 25.000 eura. Osim toga, ovaj aranžman će pomoći jačanju povjerenja građana u bankarski sektor BiH, kazao je guverner CBBiH u Londonu.

Delegaciju BiH na godišnjem zasjedanju Odbora direktora i guvernera EBRD-a predvodi ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, a u delegaciji je, osim guvernera Kozarića, i ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić.