Komentari (8)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Sve su to geostrateški pa tek onda ekonomski bitni projekti. Kao da mi ne znamo šta radimo. Uostalom, naša stvar
Svi ovi projekti: krak Južnog toka kroz RS, sistem centrala na Drini, sondiranje i traženje eventualnih rezervi nafte, davanje Rusima rafinerije i sličnih strateški važnih firmi uz učešće države RS u određenom paketu dionica, zajednički projekti sa Srbijom u oblasti telekomunikacija i sl. uz odskorašnje besplatno davanje državljanstva Srbije svima sa krštenicom SPC... da ne nabrajam dalje, usmjereni su ka tome da država RS bude potpuno nezavisna od inostranstva, nemoguća za rušenje (prvo mora pasti Rusija) i imuna na zaprđivanje potplaćenih NATO administratora sa Kovačića. Gledati puku ekonomsku logiku kapitalnih projekata je idiotluk. Ti su projekti značajni baš kao oružje za nezavisnost RS. Nikakva nam druga logika ne treba, to je valjda jasno. Kad se riješim balasta, sve će se samo isplatiti
Vi Srbi, ostanite objektivni! Zaboravite za tren nacizam. Nije logican plan, nije ni financijski odrziv. Iz ekoloskog ugla isplativljije je povezat TE sirom BiH sa gradovima. Ovaj dualni sistem (Struja i grijanje) se pokazalao kao veoma efikasno i jeftin za potrosace. A drzava ostaje nezavisna od stranih resursa. Pored toga fokusirat geotermalno grijanje. To bi rijesilu trajno problem za ruralna naselja. Ovo su samo dva primjera kako se moze nezavno od klasicni energenata grijat. Novac, koji mora entitet da plati za ovaj projekat, bolje bi bilo usmjerit u n.p. gradnju jedne manje TE u BL.
Nema uopšte netreba plin iz Rusije. Za zagrijavanje stanova i kuća, može se koristiti ugalj kojega imamo u izobilju. Samo trebamo napraviti parovod. Najvći lapsuz je ne spojiti Sarajevo na TE KAKANJ. Riješen problem zagrijavanja, ali i problema cijene plina iz uvoza.
je ruski geostrateski odgovor na natovsko razbijanje jugoslavije i porobljavanje bivsih jugoslovenskih republika vec su odredjeni prvi ljudi kraka juznog toka kroz rs to su djuradj puhalac i stanisdlav cadjo koji se samo zbog toga povukao sa mjesta ministra u vladi rs a glavni geostrateski potez tek slijedi veliki projekat drina koji ce potpuno promijeniti geostraesku kartu ovog dijela svijeta amerima ce ostati bondstili siptari srbima rusima nijemcima i italijanima pare i energija za koju njemacka daje sve i ne pita za cijenu nas jedino moze spasiti prodaja elektroprivrede amerima ako im se isplati ulaziti u sukob za nijemcima i turcima oko hidroelektrana na neretviili da se i mi na vrijeme okrendmo rusima i svabama koji su buduci vladarin ovog dijela svijeta
@doboj ,zasto bi se pravio gasovod prema federaciji kada je cilj da RS bude energetski nezavisna od federacije.....ne zelimo sa vama ni vazduh da dijelimo.....
Sve je sasvim logično. I što ide kud ide i što ne ide kud ne ide. Južni tok će ići oko 400 kilometara kroz Republiku Srpsku. Trasa ide od Bijeljine, preko Posavine i Banjaluke, do Novog Grada. Kakva Tuzla, kakvi bakrači.
Pitam se gdje je logika. Gasovod ulazi kod Zvornika, neka povezu postojei vod sa novim.. Zasto se nepravi krak prema TZ i Bijeljini, pa dalje prema BR, DO, BL, PR, BI, CA... Postojeci gasovod ima dovoljno kapaciteta da poveze i ostatak BiH. Vec postoji studija/plan da se ZE i srednja Bosna povezu sa SA. Izgleda neke osobe nasle mogusnost da sebi pune dzepove! Iskreno, pitam se kakav je ROI za ovaj projekat. Ekonomska/financijska jacina posavskog kraja je veoma niska. Sa kojim amortizacijskim vremenom su racunali ovi tipovi, 50 god. ili 100 god.? Ovo mi izgleda kao Dodina igra na vrijeme (radi izbora), puno vruceg vazduha i nista vise.