Sjeverni tok 1
40

Komesar EU za ekonomiju o obustavi isporuke ruskog plina: Ne bojimo se Putina, spremni smo reagirati

B. R.
Paolo Gentiloni, komesar EU za ekonomiju (Foto: EPA-EFE)
Paolo Gentiloni, komesar EU za ekonomiju (Foto: EPA-EFE)
Komesar Evropske unije za ekonomiju Paolo Gentiloni poručio je da se Unija ne boji ruskog predsjednika Vladimira Putina te da je spremna reagirati ako Rusija zaista potpuno obustavi isporuku plina.

Rusija je ranije ove sedmice obustavila isporuku plina najznačajnijim evropskim plinovodom Sjeverni tok 1, a kao razlog za to je navela popravke na ovom plinovodu. Gentiloni je izjavio da očekuje da ova država poštuje ugovore o isporuci plina, ali da je EU spremna reagirati ako se to ne desi.

"Očekujemo da Rusija poštuje ugovore, ali ako se energija nastavi koristiti kao oružje ili se bude koristila kao reakcija na naše odluke, onda je EU spremna reagirati. Naravno, moramo sačuvati energiju, moramo energiju dijeliti, imamo velike mogućnosti za čuvanje energije i ne bojim se Putinovih odluka", izjavio je Gentiloni za američku televizijsku kuću CNBC.

Ruska kompanija Gazprom je kao razlog za opravke istakla curenje ulja na plinovodu. Poručeno je da će isporuka biti obustavljena dok se popravka ne završi.

Za razliku od prethodne obustave isporuke plina Sjevernim tokom 1, koja je trajala 10 dana, ova posljednja je najavljena prije dvije sedmice. Radove na plinovodu izvodi Gazprom, a ne švicarska kompanija Nord Stream AG, što ranije nije bio slučaj.

Rusija, koja je u junu isporuku plina Sjevernim tokom 1 smanjila na 40 posto kapaciteta, a u julu na 20 posto, tvrdi da postoje problemi u održavanju ovog plinovoda zbog sankcija Zapada. Prema njenim navodima, otežava joj se pristup sredstvima potrebnim za održavanje. Nakon početka rata u Ukrajini, potpuno je prekinuta isporuka plina Bugarskoj, Danskoj, Finskoj, Nizozemskoj i Poljskoj, objavila je agencija Reuters.