(Ne)opravdana odluka
185

Zašto brojne bh. firme još ne omogućavaju kartično plaćanje

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Historija kartičnog plaćanja seže još u pedesete godine prošlog stoljeća, a 70 godina poslije ovakav oblik plaćanja ne postoji na mnogim mjestima u Bosni i Hercegovini.

Za nastanak kartičnog plaćanja je zaslužan biznismen Frank McNamara, a ideju o kartičnom plaćanju dobio je 1950. dok je večerao s prijateljima u elitnom restoranu u New Yorku. S obzirom na to da nije imao dovoljno novca da plati večeru, odlučio je da je plati komadom kartona. S prijateljima je upravo 1950. osnovao Diners Club kao prvu kompaniju za kreditne kartice u svijetu. Ovim je napravljena revolucija u poslovanju.

Ipak, kartično plaćanje i dalje izostaje kod mnogih privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini. To je slučaj uprkos tome što je 80 posto plaćanja samo u Federaciji Bosne i Hercegovine kartično plaćanje, što se odnosi i na plaćanje preko mobilnog bankarstva. Ovo je podatak koji je istakao direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić kojeg smo pitali zašto i dalje postoje privredni subjekti koji ne omogućavaju i kartično plaćanje.

Kao prvi razlog zašto je to tako, posebno među trgovcima, naveo je nedovoljnu informisanost, naglasivši da su u Udruženju poslodavaca svjesni da to predstavlja problem za potrošače, posebno za turiste. Kao drugi razlog za izostanak kartičnog plaćanja je naveo to što pojedini smatraju da im je to preskupa usluga.

"Mali trgovci, oni koji nisu dio velikih sistema, i dalje kao razlog neuvođenja kartičnog plaćanja ističu da je to za njih skuplje, komplikovanije i da moraju imati proširene kapacitete u svakom pogledu. Njima djeluje da je uvođenje kartičnog plaćanja velika promjena, ali mislim da nisu dovoljno informisani", konstatovao je Nenadić.

Naglasio je da u Udruženju poslodavaca FBiH odbacuju bilo kakvu insinuaciju da je gotovinsko plaćanje vezano za zloupotrebe u poslovanju.

Napomenuo je da izostanak kartičnog plaćanja znači i smanjenje prometa te da isključiva mogućnost gotovinskog plaćanja donosi dodatne troškove.

"Gotovinsko plaćanje donosi dodatne troškove koji se odnose na osiguranje rizika poslovanja - polaganje, raspolaganje i čuvanje novca. Očigledno pojedini misle da je bolje i prosperitetnije da omogućavaju samo gotovinsko plaćanje, ali mislim da su pogriješili u izračunu i da nisu dovoljno informisani", zaključio je.

Pozvao je nadležne da razvijaju sistem kartičnog plaćanja, kao i mogućnost plaćanja preko pametnih mobitela ili pametnih satova, što je sve više slučaj u razvijenim državama.