Brojni projekti
123

Koliko se gradi u doba pandemije: Obišli smo najznačajnije javne radove u Sarajevu

I. P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Prva transverzala (Foto: D. S./Klix.ba)
Javni radovi u glavnom gradu BiH nisu stali bez obzira na pandemiju koronavirusa te zbog činjenice da nijedna naredba ne uključuje njihovu obustavu. Dok su na snazi mnoge zabrane i preporuke, radnici na gradnji i modernizaciji saobraćajnica, tržnih centara i budućih domova umjetnosti i zabave rade kao da svijet nije stao.
Riječ je o nekoliko najzanimljivijih javnih radova i time nisu obuhvaćeni svi projekti u Kantonu Sarajevo. Reporteri portala Klix.ba obišli su neke od najznačajnijih lokacija.

Prva transverzala

Radovi u dijelu buduće saobraćajnice između Kobilje glave i Šipa su još uvijek u toku i to je jedini "živi" dio ceste koja bi trabala, jednom kada se izgradi, značajno utjecati na rasterećenje saobraćaja iz centra Sarajeva prema sjeveru, odnosno Vogošći i autoputu A1.

Zasad se lome koplja oko tržnog centra Penny, dok su na pojedinim dionicama započeti procesi eksproprijacije nekretnina. Također, na mjestima gdje je eksproprijacija okočana izvedena su uklanjanja objekata što je bilo naročit fokus krajem 2019. godine.

Dio Prve transverzale o kojem se najmanje priča, a to je dionica od Kobilje glave do Jošaničke petlje, odnosno do spoja sa autocestom A1, također je pomjeren s mrtve tačke pripremama za izradu projekta. Treba napomenuti da će dio od Kranjčevićeve ulice do Kobilje glave biti najvjerovatnije završen dok radovi prema autoputu uopće budu počeli.

Rok za završetak radova ne postoji i proći će godine do finaliziranja cijelog ovog projekta.

Cineplexx

U Sarajevu je u toku izgradnja kina Cineplexx, multipleks kina sa osam dvorana koje će biti opremljeno najsavremenijom tehnologijom što uključuje projektore i zvučnike odnosno Dolby Atmos sistem.

U najvećoj sali ćemo imati više od 300 sjedišta, dok će cijeli multiplex imati osam sala i ukupno 1.100 sjedišta.

Plan je da svi radovi budu okončani početkom jula, dok se veliko otvaranja očekuje 10-ak dana prije početka Sarajevo Film Festivala.

Ovo je inače projekat hotelske grupacije Europe i Cineplexxa iz Austrije, najveće regionalne prikazivačke kompanije.

Kranjčevićeva ulica

Ove sedmice počelo je asfaltiranje dijela Kranjčevićeve ulice u centru Sarajeva što su građani dugo čekali s obzirom da je tokom zime saobraćajnica ostala nedovršena predstavljajući ruglo u dobroj dužini od nekoliko stotina metara.

Mjesecima su vozači ispred i oko Opće bolnice povećavali troškove popravki na svojim automobilima jer je dionica bila pretvorena u urbani makadam.

Izgovor je bio nepostojanje mogućnosti za asfaltiranje tokom zimskih dana. Ipak, za asfaltiranje je izdvojeno milion konvertibilnih maraka i čini se kako je realizacija konačno počela.

Ključne radove je izvodilo preduzeće Vodovod i kanalizacija, dok je Općina Centar osigurala asfaltiranje.

Pijaca na Ilidži

U oktobru 2019. godine na Ilidži su počeli radovi na gradnji nove zatvorene pijace na prostoru koji su donedavno zauzimale stare tezge. Investitor je Mrkulić Company, a radovi su trebali trajati do početka 2020. godine.

Ipak, rok je probijen, ali je napredak u odnosu na oktobar evidentan s obzirom na impozantni objekat na mjestu gdje je nekada postojala pijaca.

Stara pijaca je, podsjećamo, pomjerena na područje preko puta zgrade Općine Ilidža, a jednom kada gradnja objekta bude okončana tezge če biti vraćene, a funkcionalnost centra će biti slična centru Merkur na Otoci.

Bingo

Riječ je o jednom od najvećih objekata ove vrste u Bosni i Hercegovini smještenom na atraktivnoj lokaciji Alipašin Most na više od 44.000 kvadratnih metara. Kompanija Bingo tu podiže objekat površine veće od 21.000 kvadratnih metara uz parking od 17.000 kvadratnih metara. Također samom objektu nalazit će se 370 parking mjesta.

Tu će se nalaziti i muliplex kino CineStar sa svojim formatima filmova 4DX, RealD i 3D praćenih eXtreme dvoranama i 3D zvukom, kao i amfiteatarskim rasporedom sjedišta.

Planirani završetak radova nakon kojeg slijedi otvorenje jeste maj 2020. godine.

Ulica Džemala Bijedića

Ulica koja ide pokraj Binga nosi naziv Džemala Bijedića i također je predmet gradnje, odnosno modernizacije u vidu udvostručenja njenog kapaciteta za vozila. Naime, početkom marta počeli su pripremni radovi za gradnju nove dvije trake čime bi se u dobrom dijelu ceste dobio profil 2+2.

Ako sve bude teklo po planu, asfaltiranje prvih 900 metara saobraćajnice trebalo bi početi uskoro.

Također, na jednom manjem dijelu ulice Džemala Bijedića, na početku X transverzale u naselju Nedžarići, u toku su radovi na rekonstrukciji dijela ceste što podrazumijeva potpuno iskopavanje i postavljanje svih potrebnih slojeva prije asfalta.

IX transverztala

U januaru je na ovoj saobraćajnici u ulici Ive Andrića završen posljednji veći zahvat - montiran je nadvožnjak preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku koji će spajati dva dijela Općine Novi Grad. Ovo ga puta, naš fotoreporter zatekao je samo čuvare.

Do početka ove građevinske sezone trebale su biti donesene ključne odluke vezane za imovisnko-pravne odnose u dijelu IX transverzale gdje je predviđen kružni tok, odnosno spoj s ulicom Safeta Zajke.

Ako radovi na kružnom toku počnu uskoro, mada trenutno nema najava, može se očekivati da se u 2021. godini svi poslovi sa spajanjem IX transverzale završe.

Ugovori su potpisivani sukcesivno tokom gradnje i prelaska iz faze u fazu, a do kraja 2019. godine potpisani su ugovori u vrijerdosti većoj od 10 miliona KM. Maksimalni predviđeni trošak u ovom projektu je oko 15,5 miliona KM.

Investitori su Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad.