biznis
0

Kolika je cijena ratnog sukoba Rusije i Gruzije?

FENA
Foto: AFPTV
Foto: AFPTV
Gruzija je pretrpjela veću direktnu štetu tokom kratkotrajnog ratnog konflikta sa Rusijom, ali su su indirektni ekonomski gubici zbog tog sukoba pojednaki na obje strane, procjenjuju moskovski eksperti, a prenosi agencija Prime - Tass.

Eksperti ruskog Centra za analizu strategija i tehnologija (CAST) ocjenjuju da je rat Gruziju koštao oko 200 miliona dolara dnevno, tako da su ukupni gubici te zemlje, u četvorodnevnom oružanom sukobu sa Rusijom, procijenjeni na oko 800 miliona dolara.

Rat u isto vreme nije "dotakao" najvrijednije gruzijske privredne objekte - cijevovode za transport energenata - ističe se u analizi CAST-a.

Kad je riječ o "čisto" vojnim gubicima gruzijska vojska je istina izgubila nekoliko desetina tenkova, ali je njena protivvazdušna odbrana srušila ruski bombarder Tu-22M3, koji košta koliko i stotinu uništetnih oklopnih vozila.

Još je zbog toga neizvjesno koja strana je pretrpjela veće materijalne gubitke u direktnim sukobima, posebno ako se ima u vidu da je Rusija angažirala brojnu vojnu silu, od najmanje 30.000 vojnika, koje je prebacila na veliku razdaljinu od mjesta stalnog boravka.

Prema proračunima CAST-a samo prebacivanje vojnika iz Rusije na teritoriju Gruzije košta oko milijardu rubalja, odnosno za četiri dana vojnih akcija, ne računajući gubitke u tehnici, Rusiju je imala troškove od 160 do 170 miliona dolara.

"Konflikt je nanio težak udarac ugledu Rusije kao "mirne luke" za strane biznismene", smatra vodeći ekonomista banke "Trast", Evgenij Nadoršin.

Nervozu investitora pokazao je i pad indeksa ruske berze od 120 poena, koji je do sada prevaziđen, ali je investiciona klima definitvno pogoršana, tvrde berzanski stručnjaci.

Procjena neto priliva kapitala u Rusiju ove godine je snižena sa 40 na 30 milijardi dolara, a posljedice ratnih dejstava i pritiska na korporacije će se osjećati još najmanje godinu dana, ističu ekonomisti privatnih kompanija u Moskvi .

Prvi zamjenik predsjednika ruske Centralne banke Aleksej Uljukajev je, međutim, ocijenio da će se konflikt odraziti jedino na kratkoročno kretanje kapitala, a u cjelini u ruskoj ekonomiji se "ništa principijelno neće promijeniti".