"Dramatičan odgovor"
52

Koje su moguće posljedice za BiH nakon odluke Fiskalnog vijeća da odbije sastanak s MMF-om

R. D.
Sjedište MMF-a u Washingtonu
Sjedište MMF-a u Washingtonu
Jednoglasna odluka Fiskalnog vijeća BiH da odbije učešće na sastanku, koje je zahtijevao Međunarodni monetarni fond, mogla bi imati dalekosežne posljedice po našu zemlju.
Odgovor Fiskalnog vijeća BiH MMF-u da se neće sastati s njihovim predstavnicima je više nego dramatičan i dolazi skoro mjesec nakon pisma upita ove institucije šta će biti s kreditima u slučaju razdvajanja Uprave za indirektno oporezivanje BiH, smatra ekonomski analitičar Draško Aćimović.

"Veoma je čudno da se u momentu u kojem NSRS donosi zaključke o izlasku iz UIO sastaju predstavnici SNSD-a oficijelno na nivou BiH. Fiskalno vijeće je državna instanca, i ne samo da krše dogovor o neučestvovanju u vlasti na državnom nivou, koji su izglasali u NSRS-u, nego i donose zaključke zajedno s drugima" kaže on.

Drugo, nevjerovatno je da kreditorima koji mogu svoj novac povući zbog vanrednih okolnosti i mogućnosti ratnih sukoba i time kompletnu BiH uvući u potpuni haos, jer neće biti više novca ni za policiju ni za zdravstvo ni za penzije, jednoglasno predstavnici Vijeća ministera BiH, vlade FBiH i Republike Srpske odgovaraju tek poslije skoro mjesec i to na tako bahat i vulgaran način, da je to neviđeno do sada u historiji, dodaje.

"Zamislite da banci kod koje ste uzeli kredit za stan ne odgovorite kad vas zove i da joj kažete da ona nema šta da vas zove i pita za svoj novac, a ugrožena je mogućnost vraćanja duga. Međunarodni kreditori trenutno razmatraju nekoliko opcija razvoja situacije i sve što su do sada napravile vlasti u odnosu s međunarodnim kreditorima, ne samo da će se odraziti na buduće odnose i kredite koji će biti dosta skuplji zbog rizika, ako do njih uopće dođe, već je ugrožena kompletna stabilnost fiskalnog sistema zemlje", izjavio je.

On kaže kako bi međunarodni kreditori mogli aktivirati sve garancije te BiH mogla biti isključena iz SWIFT mehanizma kojim bi se zemlja vratila u doba nošenja novca na konjima.

"Mozda je to i cilj vlasti", zaključuje Aćimović.