biznis
0

Klizište ugrožava rudnik "Tušnica"

SRNA
Livanjski Rudnik uglja "Tušnica", koji se već dvije godine nalazi u veoma teškoj situaciji koja prijeti njegovim zatvaranjem, proteklih mjeseci suočen je sa još jednim problemom - velikim klizištem koje ugrožava površinski kop i dovodi u pitanje ugovorenu isporuku uglja za termoelektranu Kakanj.

Direktor rudnika Niko Barać rekao je da je dalja sudbina rudnika neizvjesna jer ovo preduzeće posluje u sve težim uslovima, a vlasti ne preduzimaju ništa da bude riješen status rudnika i situacija bar donekle popravljena.

On je rekao novinarima da je tešku situaciju dodatno pogoršala pojava klizišta na čijoj se sanaciji danima radi da bi se došlo do uglja i redovne isporuke ugovorenih količina jedinom velikom kupcu "Elektroprivredi BiH" koja je sa livanjskim rudnikom za ovu godinu ugovorila isporuku 25.000 tona mrkog uglja za potrebe termoelektrane u Kaknju.

"Zbog pojave klizišta i niske kalorične vrijednosti uglja, 'Tušnica' je u martu termoelektrani Kakanj umjesto ugovorenih 2.000 tona isporučila svega 400 tona, zbog čega se nalazi u finansijskom kolapsu i nema novca ni za dnevnu potrošnju goriva za mehanizaciju", upozorio je Barać.

On je istakao da je pojava velikog klizišta ugrozila redovnu proizvodnju, odnosno iskop i isporuku uglja, a to je i glavni razlog što 105 radnika nije primilo platu od novembra prošle godine. 

Barać je ponovio da je jedino rješenje i spas za "Tušnicu" pripajanje "Elektroprivredi HZ Herceg-Bosne" za koje je kantonalna Vlada pristanak dala u oktobru 2010. godine.