biznis
1.2k

Klix.ba predstavio novi dizajn: Preglednost na svim uređajima i platformama

Piše: D. Š.
Najposjećeniji bosanskohercegovački informativni portal Klix.ba danas je predstavio novi dizajn, prateći tako najnovije svjetske trendove.

U posljednjih mjesec dana 5.000 korisnika koji su se prijavili dobili su šansu isprobati naš novi dizajn i učestvovati u posljednjim ispravkama i testiranju, a od danas je nova verzija konačno dostupna svima.

Novi Klix.ba urađen je korištenjem potpuno nove tehnologije, a najveća prednost je responsive web verzija koja se automatski prilagođava za sve veličine ekrana. Tu su i nove aplikacije za iOS i Android, kao i podrška za Apple Watch.

Responsive verzije i preglednost na svim uređajima

Nova struktura stranice omogućava jednostavnu preglednost na svim uređajima, odnosno na svim veličinama ekrana. Klix.ba sada možete čitati na pametnim telefonima, phabletima, tabletima, laptopima i desktop računarima, zadržavajući glavne osobine dizajna na svim uređajima. Cijeli sadržaj se automatski prilagođava veličini vašeg ekrana.

Dizajn portala Klix.ba se prilagođava svim veličinama ekrana
Dizajn portala Klix.ba se prilagođava svim veličinama ekrana

Grafički interfejs: Glavne promjene

Pojedini grafički elementi u odnosu na prethodnu verziju portala trebali bi čitateljima olakšati snalaženje među vijestima i fokus postaviti na najbitniji sadržaj. Najveća promjena je u samoj navigaciji koja se sada nalazi s lijeve strane umjesto pri vrhu stranice.

Novi grafički elementi: navigacija, naslovnica, fotogalerije, članci...
Novi grafički elementi: navigacija, naslovnica, fotogalerije, članci...

Od ostalih grafičkih novina tu je izmjena rasporeda vijesti na samoj naslovnici, gdje je sada više sadržaja dostupno kroz jasno odvojene rubrike portala. Što se tiče samih članaka, oni su također osvježeni stavljanjem fokusa na čitljivost i preglednost. Tu su i nove fotogalerije kao i mogućnost otvaranja "full screen" galerija s većim fotografijama. Komentari su također redizajnirani, kao i ankete, Nightlife, križaljka, stranice o vremenskoj prognozi, stanju na putevima i ostale rubrike.

Timeline: Ne propustite bitne vijesti

Kako je glavni cilj portala Klix.ba informisati čitatelje, kreirali smo timeline koji omogućava da brzo i lako "prelistate" današnju naslovnicu te ostanete u toku dešavanja u proteklih nekoliko dana. Ova opcija je naročito korisna ukoliko nemate mogućnost čestog pristupanja portalu jer timeline izdvaja samo najbitnije vijesti.

Timeline: Ne propustite bitne vijesti
Timeline: Ne propustite bitne vijesti

Mobilne aplikacije

S obzirom na to da se 50 posto posjeta portala Klix.ba ostvaruje preko mobilnih platformi, odlučili smo napraviti potpuno nove aplikacije za iOS i Android uređaje. Sadržaj se u potpunosti reflektuje sa web verzije portala, a nativna podrška pomenutih platformi omogućila nam je da poboljšamo i maksimalno pojednostavimo korištenje aplikacija. Klix.ba aplikacije trenutno koristi više od 100 hiljada korisnika (82.000 Android i 25.000 iOS uređaja). Aplikacije su poslane na Google Play i Apple Store i uskoro očekujemo da će biti dostupne svim korisnicima.

Nove mobilne aplikacije za iOS i Android
Nove mobilne aplikacije za iOS i Android

Tehnologija: 2,5 puta brži performans

Novi Klix.ba razvijan je korištenjem najnovijih tehnologija koje na osnovu sprovedenih testova omogućavaju i do 2,5 puta brže učitavanje stranica. Radi se o JavaScript frameworku koji je kreirao Google, koji prilagođava i proširuje tradicionalni HTML i omogućava programerima da prave dobro struktuirane, lake za testiranje i održavanje front-end aplikacije. Klix.ba je jedan od prvih informativnih portala rađen u Angular JS frameworku.

Nova tehnologija: i do 2,5 brže učitavanje stranica
Nova tehnologija: i do 2,5 brže učitavanje stranica

Novi vizuelni identitet

Vizuelni identitet predstavlja lice svakog biznisa i brenda, a povremeno osvježavanje grafičkih elemenata postala je praksa svakog ozbiljnijeg brenda. Dizajn logotipa i ukupnog vizuelnog identiteta veoma je važna stavka u kreiranju imidža i pozicioniranju u svijesti potrošača. Tako je i logotip portala Klix.ba doživio manje izmjene prvi put od 2012. godine. Napravljena je sitna izmjena u strukturi i boji slova x, što je logotip učinilo modernijim i uočljivijim.

Novi vizuelni identitet: Sitne izmjene na logotipu
Novi vizuelni identitet: Sitne izmjene na logotipu

Oglašavanje

Klix.ba kao lider u internet oglašavanju u Bosni i Herecegovini i dalje prati svjetske trendove. Oglašavanje na mobilnim uređajima, pored laptopa i desktopa, postaje sve prisutnije i efektivnije. Tako će od sada oglašivači moći kreirati kampanju na svakoj platformi, jer se banneri ravnomjerno prikazuju na svim responsive verzijama i mobilnim aplikacijama.

Vaši dojmovi i naše greške

Molimo sve korisnike da u slučaju uočavanja bilo kakvog problema u vezi s pristupom ili funkcionalnošću web verzije i aplikacije, prijave isti na [email protected].