biznis
0

Kemal Kozarić u posjeti Hrvatskoj narodnoj banci

FENA
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić sa suradnicima posjetio je danas Hrvatsku narodnu banku (HNB).

U razgovoru s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim i njegovim saradnicima, razmijenili su informacije o aktuelnim ekononskim i finansijskim kretanjima, kao i stanju bankovnog sistema u dvjema državama, zatim o utjecaju svjetske finansijske i ekonomske krize na ta kretanja, te o mjerama monetarne politike kojima ove središnje banke nastoje ublažiti razmjere krize i njene posljedice.

S obzirom na ne samo povijesnu nego i na sadašnju ekonomsku povezanost dviju država, na činjenicu da se radi o malim i uvozno ovisnim gospodarstvima, na to da je velika većina banaka u obje zemlje u vlasništvu inostranih, pretežno čak istih vlasnika, kao i druge podudarne činioce, razumljiva je i velika sličnost ocjena, aktuelnih problema i ograničenja s kojima se suočavaju ove središnje banke, saopćeno je iz HNB-a.

Stoga je ovom prigodom dogovoren i nastavak intenzivnije saradnje na pitanjima od obostranog interesa, uključujući razmjenu informacija o stanju u bankovnom sistemu i iskustava u analizi finansijske stabilnosti i upravljanja rizicima, poticanje nastavka sukcesije u domenu finansijskog nasljeđa bivše zajedničke države i slično.

Što boljoj budućoj saradnji trebalo bi pridonijeti i zaključivanje najavljenog sporazuma o tehničkoj saradnji i razumijevanju.