Sarajevo
0

Kebo i Hećo posjetili Energoinvest

FENA
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo posjetio je danas Energoinvest gdje se sastao s v.d direktorom Energoinvesta Džemailom Vlahovljakom, članovima menadžmenta, članovima Nadzornog odbora, predstavnicima Sindikata, te predstavnicima Unije veterana sekcije - Energoinvest.

Razgovarano je o tržišnoj poziciji Energoinvesta te uslovima u kojima posluje kao i privatizaciji.

Kebo je istakao da je današnji sastanak od izuzetne važnosti za Energoinvest, njegovu perspektivu, opstanak i razvoj kao kompanije koja predstavlja sam vrh znanja, iskustva i nade bosanskohercegovačke privrede te kolektiv koji je pokazao da je kroz historiju sublimirao sve najbolje u bivšoj i sadašnjoj državi.

Kada je u pitanju najavljena privatizacija, istakao je da trenutno stanje zahtijeva da se nađu rješenja koja su sukladna bh. pravnom sistemu, procedurama koje su predviđene zakonom i odredbama parlamenta FBiH.

  • Bilo koji način da bude odabran, mora biti transparentan i efikasan uz poštivanje zakonske procedure, kazao je Kebo.

Zaključio je da privreda i privrednici, nauka i stručnjaci treba da budu oni koji će određivati pravce razvoja i izlaska iz recesije u kojoj se BiH nalazi.

  • Energoinvest ne može biti prodat nekome ko će iskoristiti poslovne prostore, a ne resurse i mogućnosti razvoja koje ova kompanija ima. Za to ću se zalagati svim snagama sa ustavne pozicije na kojoj se nalazim, naglasio je Kebo.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović i predsjednik Sindikata metalaca Kantona Sarajevo Bajro Melez, saopćio je Odjela za odnose sa javnošću Energoinvesta.

Energoinvest je danas posjetio i federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vahid Hećo koji je istakao da je proces privatizacije Energoinvesta neminovan.

Dodao je da tom procesu treba prethoditi analitički pristup procjene vrijednosti kompanije te istakao da vrijednost Energoinvesta nije samo ona koja je prikazana u početnom bilansu te da je njegova vrijednost mnogo veća. U tu svrhu potrebno je formirati posebno ekspertno tijelo ili komisiju koja će utvrditi metode kao i vrijednost privatizacije Energoinvesta.

  • Ako već mora biti privatizovan, podržavam samo onaj vid privatizacije koja će doprinijeti još jačem Energoinvestu, a ne njegovom srozavanju. Dosadašnja praksa privatizacije mora prestati, jer je 80 posto takvih firmi pod stečajem ili su se potpuno ugasile. To se sigurno Energoinvestu neće dogoditi dok sam ja nadležni ministar, istakao je Hećo.

Dodao je da privatizacija mora biti u interesu svih zaposlenih ove kompanije, države i građana BiH, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Energoinvesta.