Solarni izvori energije
46

Jobstep: Oborite rekord u proizvodnji struje iz sunčeve energije

Vjerovali ili ne, Njemačka nije zemlja sa velikim brojem sunčanih dana, ali spada u vodeće zemlje po korištenju solarnih izvora energije, te je poslije Nizozemske druga u Evropi i četvrta u svijetu.

Sve to rezultat je opredjeljenja vlade Njemačke da obnovljivi izvori energije čine čak 80% proizvodnje električne energije do 2030. godine, odnosno do 100% do 2035. godine. Iako se može činiti da je ovaj cilj teško dostižan, izgleda da Njemačka odvažno ide ka njegovom ostvarenju.

Stoga ne iznenađuje da je sve veći broj građana ali i privrednih subjekata zainteresovan za korištenje solarne energije, ali nedostatak kvalifikovane radne snage za ugradnju panela mogao bi usporiti brzi rast. I pored nedostatka i smanjenih zaliha materijala, usko grlo ovog procesa je nedovoljan broj montera solarnih panela, čiji termini su zauzeti i po nekoliko mjeseci unaprijed. Prema podacima udruženja proizvođača solarne energije u ovoj zemlji, koje okuplja preko 800 kompanija, očekuje se otvaranje preko 50.000 novih radnih mjesta do 2035. godine.

Zato je Njemačka otvorila vrata elektrotehničarima, elektromehaničarima, električarima, elektroinstalerima, instalerima grijanja, vode i plina, te tehničarima. Ukoliko i vi posjedujete neku od sličnih diploma i u potrazi ste za pravom prilikom koja će vas odvesti u Njemačku, pozivamo vas na razgovor za posao montera solarnih panela u ovoj zemlji.

Razgovor sa zainteresovanim kandidatima će se održati u Tuzli, u periodu od 14. do 18. novembra, a prijaviti se mogu i osobe koje nisu državljani zemalja Evropske unije. Poznavanje njemačkog jezika nije obavezno, ali je poželjno. Iznos očekivane neto plate za posao montera solarnih panela je od 2.400 do 2.800 EUR. Prvi korak jeste da posjetite link i tako započnete proceduru traženja posla u Njemačkoj.

Podsjećamo, dodatni podsticaj korištenju obnovljivih izvora energije stigao je početkom 2022. godine, kada su dvije njemačke pokrajine usvojile obavezu postavljanja solarnih panela za određene građevinske projekte, a očekuje se da će nekoliko drugih pokrajina uskoro slijediti njihov primjer sa sličnim zakonima.

Savezna vlada je također predložila da krovna solarna energija bude obavezna za nove poslovne zgrade, ali i da postane obavezno pravilo prilikom izgradnje novih privatnih zgrada. Očito da je dalja ekspanzija u oblasti solarne energije realna, a potražnja za kvalifikovanim kadrom će se nastaviti.

Ukoliko želite oboriti rekord u proizvodnji struje iz sunčeve energije, profesionalnu podršku pružit će vam agencija Jobstep, koja je već 12 godina potpuna podrška svima koji žele ili planiraju ići u Njemačku.