25.10.2008. u 10:46

Javni prihodi u Federaciji BiH veći za 11%

Na nivou Federacije BiH za osam mjeseci ove godine ukupno naplaćeni i raspoređeni javni prihodi po osnovu poreza, taksi, posebnih naknada, doprinosa i ostalih prihoda iznose 4,104 milijarde KM, što je za 11 posto ili 390,9 miliona KM više u odnosu na isti period lani.

Kako se navodi u Informaciji o ostvarenim i raspoređenim javnim prihodima za period januar-august 2008. godine, koji je na posljednjoj sjednici prihvatila Vlada FBiH, najveći dio od ukupno naplaćenih javnih prihoda, 37 posto, pripao je vanproračunskim fondovima (PiO-MiO i zavodima zdravstvenog osiguranja i zapošljavanja), zatim kantonalnim proračunima 31 posto, federalnom proračunu 20 posto, općinskim proračunima 9 posto, dok se na ostale korisnike odnosi dva posto.

Struktura ukupnih javnih prihoda u ovom izvještajnom periodu, u odnosu na isti lanjski period, pokazuje smanjenje učešća prihoda federalnog proračuna za jedan posto i kantonalnih proračuna za dva posto, a u korist prihoda vanproračunskih fondova.

Ostvareni prihodi općinskih, kantonalnih i federalnog proračuna iznose 2,472 milijarde KM, što je za 163,3 miliona KM ili sedam posto više nego u istom periodu 2007.godine. Od toga je federalni proračun ostvario više za 36,8 miliona KM, kantonalni proračuni za 72,4 miliona KM i općinski proračuni više za 54,1 miliona KM.

Struktura ovih prihoda u odnosu na isti period prethodne godine pokazuje smanjenje učešća prihoda federalnog proračuna za 0,7 posto i kantonalnih proračuna za 0,6 posto u korist općinskih proračuna koji u strukturi proračunskih prihoda pokazuju povećanje za 1,3 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupno ostvareni prihodi federalnog proračuna, bez prihoda od indirektnih poreza na ime finansiranja spoljnog duga i bez sredstava finansiranja proračuna, iznose 804 miliona KM što je za pet posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

U strukturi ostvarenja ukupnih prihoda federalnog proračuna, porezni prihodi čine 81 posto, a neporezni 19 posto.

Porezni prihodi iznose 650,3 miliona KM i od toga je od neizravnih poreza (bez sredstava na ime finansiranja vanjskog duga) ostvareno je 622,8 miliona KM, što predstavlja veće ostvarenje za šest posto, sa učešćem od 77 posto u ukupnim proračunskim sredstvima.

Prihodi od poreza na dobit naplaćeni su u iznosu od 24,9 miliona KM, sa pet posto nižim ostvarenjem, a ostali porezi (poseban porez za zaštitu od prirodnih i drugih nepogoda) iznose 2,6 miliona KM i veći su za 19 posto. Neporezni prihodi (naknade, takse, novčane kazne i ostali neporezni prihodi) iznose 153,6 miliona KM i imaju rast od jedan posto.

Svi prihodi koji ulaze u ovu kategoriju prihoda bilježe rast, izuzev prihoda po osnovu posebnih naknada koje su niže za 18 posto, i ostalih neporeznih prihoda koji se odnose prije svega na prihode poduzetničkih aktivnosti i imovine (dividende, primljene kamate, prihodi od pružanja javnih usluga i dr), koji su niži za devet posto ili u apsolutnom iznosu za 10,1 milion KM.
(FENA)
Tagovi: javni prihod


Komentari na članak - Ukupno: 1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Svi komentari
 

JEbem vas u te glupe tikve na ramenima... !

To je najobicniji pdv od porasta cijena. (poredite cijene ulja, sada su +300%)
Jebem ti ekonomiste i ovakav demos.

Najavljeno povećanje akciza na gorivo, duhan i alkohol je:

FACEBOOK PREPORUKE