biznis
0

Javna rasprava o izmjenama Zakona o privrednim društvima u Federaciji BiH

FENA
Privredne komore u Federaciji BiH danas su u Sarajevu organizirale javnu raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima.

S obzirom na to da se radi o sistemskom zakonu značajnom za privredne subjekte, njihov status i organizaciju, komorski sistem je smatrao neophodnim da se obavi javna rasprava u koju su se uključili kompetentni predstavnici privrednih subjekata.

Obrazloženja i odgovore na javnoj raspravi u Privrednoj komori FBiH dao je pomoćnik federalnog ministara energije, rudarstva i industrije Muhibija Delić.

On je kazao da se radi o uspostavljanju pravnog okvira za omogućavanje povezivanja privrednih društava pri čemu je uzet u obzir model iz Zakona o preduzećima RS-a i dijelom iz Zakona o trgovačkim društvima Hrvatske s tim što je prilagođen postojećim odredbama Zakona o privrednim društvima.

Izmjenama je obuhvaćeno definiranje složenih oblika udruživanja privrednih društava, kao što su holding i koncern, a najznačajnije je da se stvori zakonski osnov za restrukturiranje energetskog sektora i namjenske industrije.

Ponuđene izmjene idu i u pravcu poboljšanja upravljanja i u tom smislu predviđa se uvođenje sekretara društva kao osobe koja će biti odgovorna za sazivanje i vođenje skupštine društva.

Privrednici očekuju da se preciznije definišu odredbe koje se odnose na složene privredne sisteme, te da se uklone određene nedorečenosti i suprotnosti s drugim propisima.

Ovaj zakon je u februaru upućen u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, ali takva inicijativa nije prošla, pa je zakon sada u redovnoj proceduri.

-Tako je zamjerka poslodavaca i privrednih komora da o ovom važnom sistemskom zakonu treba obaviti javnu raspravu, već uvažena, s obzirom na to da je zakon u redovnom postupku i da će se narednih dana raditi na utvrđivanju njegovog konačnog teksta - kazao je Delić.