biznis
0

Japan izašao iz recesije

FENA
Japan je u posljednjem kvartalu 2012. izašao iz recesije, zahvaljujući skromnom rastu koji će pomoći jačanju treće najveće svjetske ekonomije, pokazuju u petak objavljeni podaci.

U posljednjem kvartalu 2012. je zabilježen privredni rast od 0,2 posto, poslije dva uzastopna kvartala negativnog privrednog rasta, prenosi France Presse.

Na porast optimizma u pogledu perspektiva japanske ekonomije je uticao i današnji skok tokijskog indeksa Nikei 224 od 2,64 posto, na nivo od prije izbijanja globalne krize 2008. godine.

Od dolaska Shinza Abea na vlast, njegov zadatak je bio upumpavanje dodatnog života u ekonomiju i zaokret u 15-godišnjoj inflaciji koja ugrožava rast.

Hideki Macumura, ekonomista japanskog istraživačkog instituta, rekao je da najnoviji podaci o BDP-u potvrđuju da je japanska ekonomija dotakla dno i da počinje s oporavkom.

"Zahvaljujući mjerama koje je uvela Abeova administracija, Japan će vjerovatno od sada zabilježiti jači rast. Gotovo svi faktori ukazuju na pozitivan razvoj događaja", dodao je Macumura.