biznis
0

Jane Armitage direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan

FENA
Direktorica Svjetske banke za zemlje zapadnog Balkana koja uskoro napušta tu dužnost Orsalia Kalantzopoulos danas će doputovati u oproštajnu posjetu Bosni i Hercegovini. Kalantzopoulos je imenovana za novu direktoricu za zemlje južne i centralne Evrope i Baltika.

Tokom posjete BiH nju će pratiti Jane Armitage, koje će od 1. januara 2008.godine preuzeti dužnost direktorice Svjetske banke za zemlje zapadnog Balkana.

Kalantzopoulos i Armitage će u BiH obići projekte za koje Svjetska banka pruža podršku te se sresti s predstavnicima vlada, političkim vođama i međunarodnim zvaničnicima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru da bi izvršili pregled tekućih i razmotrili buduće operacije za koje će Svjetska banka pružiti podršku u BiH.

Tokom prethodnih deset godina, Svjetska banka je imala značajnu ulogu u izgradnji i razvoju BiH. Svjetska banka je uložila više od 1,1 milijardu američkih dolara u obnovu osnovnih usluga, rekonstrukciju cesta i mostova te unapređenje zdravstvenih usluga i obrazovanja, pružajući pomoć za stvaranje neophodnih uvjeta za zapošljavanje i održiv ekonomski razvoj BiH.

S oko 200 miliona dolara koji će se upotrijebiti za pružanje podrške već odobrenim projektima i dodatnih 200 miliona dolara koji će se staviti na raspolaganje tokom naredne četiri godine, Svjetska banka je opredijeljena za pružanje podrške daljim investicijama u sektore infrastrukture, transporta i energetike, reformu javnog sektora i pomaganje BiH da osigura pružanje boljih usluga svojim najugroženijim građanima.