biznis
0

Iz trećeg broja "Žurnala za ekonomiju i biznis jugoistočne Evrope"

FENA
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu izdao je treći broj naučnog časopisa "Žurnal za ekonomiju i biznis jugoistočne Evrope" (''The South East European Journal of Economics and Business'').

Časopis je istraživačkog karaktera, a fokusiran je na ekonomsku realnost zemalja jugoistočne Evrope, navodi se u saopćenju Ekonomskog fakulteta.

Cilj mu je da postane prestižna publikacija sa svim karakteristikama akademske relevantnosti: indeksiranost u svjetskim bazama podataka, regionalni i međunarodni fokus, originalni radovi, stroga selekcija, stabilna frekvencija izlaženja i renomirani, properitetni autori.

Žurnal će omogućiti bh. istraživačima jednostavnije objavljivanje svojih radova i sticanje potrebnih naučnih referenci. Izdaje se na engleskom jeziku i fokusiran je na region s različitim aspektima istraživačkih područja.

Ekonomski fakultet uložio je veliki trud i novac u izgradnju i stvaranje prepoznatljivosti ovog časopisa, a o kvaliteti tekstova svjedoči urednički kolegij koji se sastoji od tri domaća ekspeta i 19 međunarodnih, svjetski priznatih profesora.

Nakon uspješne publikacije dva broja, časopis je već pronašao svoje mjesto u svjetski renomiranoj EBSCO bazi podataka i dostupan je svjetskoj čitalačkoj javnosti.

Treći broj čini devet članaka iz oblasti međunarodnih finansija, finansijskog menadžmenta, biznisa, turizma i ekonomskog razvoja. Publikovani radovi rezultat su studioznih istraživanja 16 talentiranih autora iz SAD-a, Turske, BiH, Hrvatske, Srbije, Velike Britanije i Češke.

Časopis je namijenjen akademskoj javnosti, studentima, poslovnim ljudima, vladinim službenicima, kao i široj čitalačkoj publici u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama jugoistočne Evrope i šire.