Sadnjom stotinu drveća
1.1k

IT kompanija Mistral slavi deceniju uspješnog poslovanja

Ko se sjeća izlaska prvog iPad-a, ili pojave Ubera, ili možda Instagrama? Iste godine, na poslovnom nebu Bosne i Hercegovine, svoje mjesto je našla firma osnovana na postulatima da ljudi uvijek dolaze na prvom mjestu i da bez povjerenja u njih nije moguće postići uspjeh.

U oktobru 2010. godine osnovan je Mistral Technologies. Kompanija je nastala kao rezultat entuzijazma dvojice sanjara, fizički na dva suprotna kraja svijeta, ali srcem u jednoj mahali i sa čvrstom vjerom u kvalitet i sposobnosti naših ljudi.

Danas, deset godina poslije, Mistral zapošljava preko 170 stručnjaka u četiri ureda - Sarajevo, Mostar, Atlanta i Amsterdam. U svom portfoliju kompanija ima mnogo uspješnih angažmana i zadovoljnih klijenata, i gotovo je u potpunosti okrenuta izvozu. Najzastupljenije tržište Mistrala je ujedno i najzahtjevnije svjetsko tržište, a to je SAD. Trenutni fokus kompanije je apliciranje stečenog iskustva iz oblasti finansijskih tehnologija, tzv. Fintech, na evropskom tržištu.

Svake godine organiziraju i specijaliziranu praksu "Gigi School of Coding" kroz koju je do sada prošlo preko stotinu mladih koji su danas uspješno zaposleni u Mistralu i drugim firmama po cijelom svijetu.

Međutim, uspješni projekti na zahtjevnim tržištima nisu mjerilo uspjeha koji stavljaju u prvi plan. Ono što podvlače kao krunu uspjeha za jubilarni rođendan je posebna kultura koju su izgradili a koja se zasniva na povjerenju, prijateljstvu i predanom radu.

Ovakav odnos prema radu ne primjenjuju samo unutar kompanije, već stavljaju kao pečat na sva svoja partnerstva.

Mistral je članica Bit Alijanse i AmChama, ponosni su partneri Bosnia and Herzegovina Futures Foundation, Fondacije Mozaik, a pored toga ih dugogodišnja podrška i prijateljstvo vežu za Univerzitete i studentska udruženja širom Bosne i Hercegovine. U saradnji sa BH Futures Foundation, Mistral održava uspomenu na prerano preminulog kolegu i velikog čovjeka Emira Zeca, kroz program stipendiranja. Prvi stipendisti će biti izabrani upravo u oktobru ove godine. Također, mnoge sesije za dijeljenje znanja o tehnologijama, Mistral redovno otvara svim zainteresiranim, u trenutnom kontekstu putem otvorenih virtualnih sesija.

Podržavanje ekonomskog rasta Mistral pokazuje i kroz kontinuiranu podršku lokalnih malih biznisa, obrta i umjetnika bilo da je riječ o pro-bono softveru, pomoći pri nabavkama ili besplatnom savjetovanju, Mistral uvijek nađe način. Ponos i poštovanje koje imaju prema svemu lokalnom pokazuju i kroz isključivu opredjeljenost za domaće proizvode pri svakoj kupovini i izboru roba/usluga.

Zbog velike odgovornosti koju kompanija pokazuje kroz svoje poslovanje i odnos prema uposlenima, slavljenje 10. godišnjice sa partnerima i prijateljima odgođeno je za neko sigurnije vrijeme. Ovaj datum će ipak ostati obilježen kroz sadnju drveća. U saradnji sa prijateljima iz Let's Do It organizacije, priključuju se globalnoj akciji sa namjerom da učine svoju zemlju, a time i planetu, zdravijom, čišćom i ljepšom – kroz sadnju 174 drveta, po jedno kao simbol svakog svog uposlenika i uposlenice.