biznis
16

Istanbul: Treći most na Bosforu će biti završen 2015. godine

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Projekt izgradnje trećeg most na Bosforu, na kojem je angažovano 3.500 ljudi i 1.050 radnih mašina, završen je u omjeru od 50 posto, a svojim dizajnom i visinom stubova jednistven je infrastrukturni projekat u svijetu.

Direktor Autocesta prve zone Ismail Kartal za Anadoliju je istakao kako je Istanbul jedna od najvećih metropola u svijetu gdje je saobraćaj vrlo gust, naglasivši kako se svaki dan u tom gradu grade novi kilometri puta ali i mostova.

"Izgradnjom trećeg mosta na Bosforu saobraćaj u Istanbulu će biti dosta rasterećen. Ovaj most će uglavnom koristiti teretna vozila čime će na drugim mostovima u Istanbulu biti znatno olakšan saobraćaj", rekao je on.

Ističe, kako će most biti završen već naredne godine kada će Istanbul biti jedan od gradova sa najviše mostova na jednom mjestu.

"Izgradnjom poveznih puteva most će biti završen 2015. godine. Na izgradnji mosta angažovana je i firma Hyundai. Most krase povezni putevi, vijadukti i tuneli. Prosječna visina stubova iznosi 320 metara koliko iznosi i visina tunela. Na mostu ima deset traka i otporan je i na najjače zemljotrese", kazao je Kartal.

Inače, prvi most na Bosforu nosi ime utemeljitelja Republike Turske i njenog prvog predsjednika Kemala Ataturka, drugi most nosi ime osvajača Istanbula Fatiha Sultana Mehmeda, a treći most će se zvati Yavuz Sultan Mehmed.