Mala i srednja preduzeća
0

Zbog nedostatak kredita raste nezaposlenost

Sarajevo-x.com
Firme u nekim europskim zemljama počinju nazirati svjetlo na kraju tunela, ali u mnogim drugim prisiljene su otpuštati radnike, prodavati imovinu i rezati investicije. Nekoliko država je izvijestilo o “popuštanju” kreditne krize s porastom broja kredita za mala i srednja preduzeća. Međutim, slika većine firmi ostaje strašna.

Europski poslovni lobi upozorio je da za veće firme bankovni krediti sada imaju veći stepen nego ranije, što čini finansijske institucije manje sklonim kreditiranju malih i srednjih preduzeća.

Vlasti mnogih zemalja su “stegnule svoje političke mišiće” oslanjajući se na banke koje su bile spore u davanju zajmova poslovima i potrošačima. Uz finansijske institucije, koje su se pojavom krize u većini zemalja okoristile injektiranjem državnog kapitala , vlasti sada imaju veći uticaj u pogledu kreditne prakse.

Europska centralna banka smanjila je kamatnu stopu na rekordnih 1% a Europska investicijska banka obećala je 30 milijardi eura za kreditiranje malih i srednjih preduzeća te će podijeliti rizik sa komercijalnim zajamodavcima.

Male firme su najgore pogođene kreditnom krizom, jer su bankama manje davale zajmove smatravši da su upravo one u opasnoj poziciji. Mala i srednja preduzeća tipično ovise o kreditima kako bi opstala , naročito u prvim godinama postojanja, i posljednja su koja su u stanju preživjeti bez pristupa bankovnim kreditima.

Dramatično povećan oprez komercijalnih banaka u pogledu firmi glavni je faktor rasta nezaposlenosti u Europi.