Atraktivna lokacija
32

Vrijednu parcelu u Tuzli želi investitor iz Sarajeva, ali je ne može dobiti zbog peripetija u SSSBiH

A. K.
Zgrada sindikata u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Zgrada sindikata u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Investitor iz Sarajeva zainteresiran je za jednu od najatraktivnijih parcela u strogom centru Tuzle, na kojoj se nalazi zgrada u vlasništvu Saveza samostalnih sindikata BiH. Ali, zbog peripetija u savezu, zgrada, odnosno parcela ne može biti prodata, a prvi geološki radovi su zaustavljeni, saznaje Klix.ba.

Riječ je o građevini na adresi Pozorišna broj dva, koja se nalazi u gruntovnom vlasništvu Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), a trenutno je koriste Kantonalni odbor saveza samostalnih sindikata te svi ostali granski sindikati. Svi oni učestvuju u održavanju unutrašnjosti objekta te plaćanju režijskih troškova.

Ova zgrada jedna je od najstarijih u Tuzli, a s obzirom da se nalazi na izuzetno atraktivnoj lokaciji u najužoj gradskoj jezgri i ne čudi činjenica što je cjelokupna parcela probudila interesovanje kod jednog investitora iz Sarajeva.

Prema informacijama kojima raspolaže Klix.ba, privatni poduzetnik prije 15 dana je angažirao firmu iz Tuzle koja bi trebala izvršiti geološka istraživanja lokaliteta, a za potrebe izgradnje nove zgrade. Međutim, zbog nastalog problema, mašine su povučene sa terena te do istraživanja izvjesno neće doći.

"Savez samostalnih sindikata BiH je vlasnik imovine, a mi nismo u toku ko je dao saglasnost za obavljanje geoloških istraživanja. Činjenica je da je zgrada u lošem stanju te da treba poduzeti nešto po tom pitanju, eventualno poput nekog javno-privatnog partnerstva ili slično", kazao je za Klix.ba predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK Fahrudin Šahović.

Kako nezvanično saznajemo, do istraživanja neće doći zbog peripetija koje postoje u Savezu samostalnih sindikata BiH. Naime, kako nam je pojašnjeno, problem funkcioniranja saveza postoji već pet godina, zbog činjenice da u ovom trenutku djeluju dva saveza, a nijedan nije uspio završiti proceduru upisivanja u registar udruženja i fondacija pri Ministarstvu pravde BiH.

Osim u ovaj registar, ovlaštena osoba nije upisana ni u evidenciju Poreske uprave, što nam je potvrđeno dokumentom koji je u posjedu portala Klix.ba. Shodno tome, trenutno nije moguće vršiti bilo kakvo prometovanje nekretnina koje su u vlasništvu saveza ili bilo čega drugog, dok se situacija ne razjasni.

Nakon što su se radnici pojavili u neposrednoj blizini zgrade u Tuzli, skupa sa radnom mašinom koja se koristi za geološka istraživanja, iz Kantonalnog saveza su obavijestili nadležnu policijsku stanicu, kao i gradsku građevinsku i komunalnu inspekciju. Također, izvođaču radova je predočen i dokument koji potvrđuje da savez nema ovlaštenu osobu upisanu u registar i Poresku upravu, nakon čega se ekipa povukla sa parcele.