Koridor 5C
32

Utvrđen javni interes za izgradnju dionice autoputa Nemila - Donja Gračanica

B. R.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: E. M./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: E. M./Klix.ba)
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici utvrdila javni interes za izgradnju dionice autoputa Nemila - Donja Gračanica na Koridoru 5C.

Kako su saopćili iz Vlade FBiH, ovo je učinjeno na prijedlog Ministarstva prometa i komunikacija FBiH. Odluka je donesena u skladu s elaboratom dopunske eksproprijacije katastarske općine Nemila tunel.

Preduzeće Autoceste FBiH su korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju spomenute dionice te im je, kako su naveli, naloženo da pokrenu postupak eksproprijacije nekretnina. Sredstva za realizaciju ove odluke osigurat će Autoceste FBiH iz vlastitih sredstava, putem međunarodnih kredita i djelomično grant sredstvima.

Za realizaciju odluke zaduženi su Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH i Autoceste FBiH, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti, a odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

U razlozima za donošenje ove odluke predlagač, između ostalog, podsjetio je da je od donošenja odluke Vlade FBiH 2016. u međuvremenu došlo do određenih izmjena tehničkog rješenja, što je rezultiralo izradom dopune elaborata eksproprijacije K.O. Nemila-tunel.

Zbog svega navedenog bilo je potrebno da Vlada FBiH donese odluku o utvrđivanju javnog interesa za dionicu Nemila - Donja Gračanica kako bi se omogućilo pokretanje postupka eksproprijacije nekretnina na toj dionici, a što je ujedno i preduslov za realizaciju projekta izgradnje autoceste na ovoj dionici, saopćili su iz Vlade FBiH.