Potpisan ugovor
79

Uskoro se obnavlja hercegovačka cesta koja povezuje Ravno i Dubrovnik

G. Š.
Uskoro počinju radovi na rekonstrukciji deset kilometara hercegovačke cesta koja povezuje Općinu Ravno i Dubrovnik te spaja saobraćajnice hrvatskog juga s međudržavnim graničnim prelazom Slano - Orahov Do - Ravno.

Ugovor je potpisan danas u Dubrovniku, gdje su na poziv župana Dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića, prisustvovali premijer HNK Nevenko Herceg i kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović.

Premijer Herceg ističe kako se radi o važnom projektu za južni prostor naše zemlje, osobito za Hercegovačko-neretvanski kanton i Općinu Ravno, odnosno o spoju s Republikom Hrvatskom i izlasku na more preko ovog graničnog prelaza.

"Hrvatska kreće u realizaciju obnove i uređenja svojih tri kilometra predmetne saobraćajnice, a naše Ministarstvo saobraćaja i veza, istovremeno radeći na pripremi rekonstrukcijskih zahvata s bosanskohercegovačke strane granice, privodi kraju izradu tehničke dokumentacije", pojasnio je premijer Herceg.

Nakon toga će, kako navodi uslijediti raspisivanje međunarodnog javnog konkursa za odabir izvođača radova.

"Nadam se do mjeseca maja ove godine, kako bismo s početkom jeseni imali sve preduslove za izlazak mašina na teren", istaknuo je premijer HNK.

Predmetna dionica u BiH, cesta od Zavale, preko Češljara, do Orahova Dola, duga je deset kilometara, a vrijednost izrade tehničke dokumentacije iznosi oko 154 hiljade KM, što finansira Vlada HNK koja će učestvovati i u troškovima izvlaštenja privatnih zemljišnih parcela koje će se naći na samoj trasi.

Na sastanku u Dubrovniku se razgovaralo i o vodosnabdijevanju i odvodnji pograničnog naselja Ivanica, vezanog za međudržavni ugovor između RH i BiH, koji je potpisan još 2015.godine, dok je ugovor između Grada Dubrovnika i Općine Ravno, potpisan četiri godine poslije.

"Dinamika radova na tom projektu koji predviđa rješenje složenog pitanja dovođenja cjevovoda s pitkom vodom, kao i izgradnje sistema odvodnje kanalizacijskih voda za naselje Ivanicu, što će biti riješeno iz naselja Brgat (RH), dosad nije tekla željenim intenzitetom. Razloga je više, prije svega složenost i ekološka osjetljivost samoga projekta, s obzirom na krški prostor i nužnost zaštite obalnog pojasa i samog Jadranskog mora", navodi Herceg.

Danas se po njegovim riječima ponovno aktivirala ova priče od velikog značaja za obe države, ali i za samo naselje koje je sve naseljenije i kojem treba osigurati preduslove za normalan život.

Ukupna vrijednost vodosnabdijevnih radova za Ivanicu iznosi nešto manje od osam miliona KM, dok će za sistem odvodnje biti izdvojeno otprilike 4,5 miliona KM.