Nadležnost Cesta FBiH
30

Tuzlaci godinama čekaju na funkcionalan zapadni ulaz u grad, nadležni konačno najavili radove

A. K.
Zapadni dio Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)
Zapadni dio Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)
Na završetak radova koji se odnose na uređenje zapadnog ulaza u Tuzli se čeka godinama, a prema najavama nadležnih to bi uskoro trebalo biti realizirano. Najavljeno je i još nekoliko značajnih projekata, među kojima je i uređenje jedne od najfrekventnijih raskrsnica u gradu.
Naime, proteklog petka u Sarajevu su održana dva sastanka kojima je prisustvovao gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić. Prvi je realiziran u zgradi Vlade Federacije BiH za vrijeme kojeg je između ostalog bilo govora o produženju južne magistrale u Tuzli, uz izgradnju nekoliko kružnih tokova.

O ovome, ali i još nekoliko projekata razgovarano je i tokom sastanka u Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH, čiji su predstavnici iskazali zainteresiranost u kontekstu važnosti uređenja tuzlanskih saobraćajnica.

Potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Slađan Ilić, gradonačelnik Grada Tuzle, Zijad Lugavić i direktor JP Ceste Federacije BiH, Ljubo Pravdić u Sarajevu su u petak, razgovarali o ovom pitanju.

Tokom ovog sastanka, potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Slađan Ilić, gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić i direktor Ceste FBiH Ljubo Pravdić, razgovarali su o konkretnim aktivnostima na realizaciji projekta nastavka izgradnje južne saobraćajnice i drugim važnim inicijativama Tuzle.

Naime, Gradska uprava Tuzle prethodno je iskazala interes za prioritetnim rješavanjem ovog važnog infrastrukturnog projekta te pokretanjem aktivnosti na njegovoj realizaciji, uključujući izgradnju nekoliko kružnih tokova na istoj trasi.

"Učesnici sastanka su razmotrili konkretne korake u realizaciji izgradnje nastavka južne saobraćajnice u Tuzli. Pravdić je obećao da će se odmah početi sa aktivnostima na izradi elaborata eksproprijacije i dobijanja urbanističkih saglasnosti za prvu fazu realizacije projekta. Pravdić je istakao da će ubrzo krenuti i sa završetkom radova na zapadnom ulazu u Tuzlu te obećao i izgradnju kružnih tokova na južnoj saobraćajnici", navedeno je iz Gradske uprave Tuzle.

U vezi s poboljšanjem saobraćajne prohodnosti u Tuzli, istaknuta je i raskrsnica u naselju Brčanska Malta te je razmatrana mogućnost postavljanja privremenog kružnog toka radi iznalaženja što efikasnijeg rješenja.

Također, na sastanku se razgovaralo o sagledavanju mogućnosti mapiranja i označavanja biciklističke staze na potezu od Cipelića do Bingo City Centra.

Ova inicijativa, također je naišla na podršku, a cilj je građanima omogućiti sigurnije korištenje bicikala te doprinijeti smanjenju saobraćajnih gužvi, ali i očuvanju životne okoline.