Čekajući realizaciju
423

Sarajevo: Pogledajte jedno od idejnih rješenja za stambeno-poslovni kompleks u Nedžarićima

B. R.
Idejno rješenje StudijaArh za stambeno-poslovni kompleks u Nedžarićima (Foto: StudioArh)
Idejno rješenje StudijaArh za stambeno-poslovni kompleks u Nedžarićima (Foto: StudioArh)
Arhitektonski studio StudioArh predstavio je svoj idejni projekat stambeno-poslovnog kompleksa koji bi trebao biti na mjestu bivšeg Doma penzionera u sarajevskim Nedžarićima.

Riječ je o jednom od idejnih projekata za ovu lokaciju koja predstavlja jedno od najatraktivniji zemljišta u glavnom gradu BiH.

Prema idejnom projektu spomenutog studija, ovaj kompleks činila bi tri nebodera, a cijeli kompleks bi trebao imati zeleni krov. Kako je objašnjeno, zeleni krov će značiti energetsku učinkovitost i prostor za odmor i rekreaciju. StudioArh nije saopćio više detalja o projektu.

Podsjećamo, visočka kompanija Mont Ing je 2021. kupila zemljište uz glavnu gradsku saobraćajnicu, a na kojem je devastirani Dom penzionera. Zemljište su kupili od Zavoda za penzijsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine za 20,1 milion KM.

Dom penzionera u Nedžarićima je izgrađen nedugo prije početka posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Prema pojedinim izvorima, izgradnja je koštala 16 miliona njemačkih maraka. Međutim, ovaj dom nikada nije imao korisnike, jer je ubrzo nakon njegove izgradnje počeo rat.

Dom penzionera u Nedžarićima prije početka rata (Foto: Facebook)
Dom penzionera u Nedžarićima prije početka rata (Foto: Facebook)

Nakratko tokom rata koristile su ga Mirovne snage Ujedinjenih nacija (UNPROFOR). Poslije toga je devastiran i u takvom stanju je do danas.