Investicije
365

RMU "Breza" bogatija za novo široko čelo vrijedno 19,5 miliona KM

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i Suad Ćosić, direktor RMU "Breza" pustili su danas u rad novi mehanizovani širokočelni kompleks SHP TAGOR sa otkopnom mašinom EICKHOFF SL-300 u jami Kamenice RMU "Breza".

Novi mehanizovani širokočelni kompleks investicija je JP Elektroprivreda BiH, realizovana u okviru procesa dokapitalizacije rudnika u sastavu Koncerna EPBiH.

"Za Elektroprivredu BiH ovo je jedan od najznačajnijih projekata u procesu dokapitalizacije rudnika i do sada navredniji, realizovan s osnovnim ciljem – humaniziranje rada u rudnicima, povećanje stepena sigurnosti rudara“, izjavio je Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH povodom puštanja u rad širokog čela u RMU "Breza".

Grabovica je istakao da je Elektroprivreda BiH u ovaj projekat investirala 19,5 miliona KM i dodao da rudari Breze, rudari jame Kamenice, sada rade sa najsavremenijom opremom u svijetu.

"Od planiranih 32,5 milona KM u RMU 'Breza' uloženo je više od 28 miliona KM, a s Vladom FBiH i resornim ministarstvom već su pokrenuti razgovori o novom četverogodišnjem ciklusu ulaganja u rudnike Koncerna, koji bi trebalo da startuje po okončanju aktuelnog programa dokapitalizacije", kazao je Grabovica.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je podcrtao značajan doprinos novog širokog čela humaniziranju rada rudara u Brezi i naveo:

"Broj povređivanja u Rudniku 'Breza' ranije se kretao između 30 i 40 mjesečno, a u posljednja dva mjeseca taj broj je sveden na 10 do 12. I s novim čelom, tako su mi rudari rekli, povrede su moguće samo u slučaju njihove nespretnosti. Ranije je u jami Kamenice bilo moguće proizvesti oko 800 tona na dan. S novim čelom moguće je dostići i 1.500 tona", naglasio je premijer Nikšić.

Zahvaljujući novom čelu, 1.300 rudara Rudnika "Breza" ima mogućnost za sticanje pozicije lidera podzemne eksploatacije u regionu, istakao je direktor RMU "Breza" Suad Ćosić i dodao da je u naredne tri godine u RMU "Breza" planirana nabavka još jednog ovakvog kompleksa.

U okviru svečanosti puštanja u rad širokog čela, položeno je cvijeće i odata počast svim stradalim rudarima, a posebno za rudare jame Raspotočje.

Na svečanoj sjednici Uprave RMU "Breza", Grabovici i Upravi Elektroprivrede BiH uručene su zahvalnice za doprinos u unapređenju rada rudnika.

Novi kompleks širokog čela sa otkopnom mašinom kapaciteta minimun 1.500 tona /dan, izrađen je u skladu s posljednjim tehnološkim i tehničkim dostignućima u rudarstvu i stvorit će preduslove za veću i jeftiniju proizvodnju uglja iz podzemne eksploatacije u narednih 10 godina.

Istovremeno, u jami Sretno u funkciju je pušten reparirani širokočelni kompleks SHP THYSSEN, koji je u jami Kamenice bio u upotrebi od 1982.godine.

U reparaciju širokočelne opreme SHP THYSSEN RMU "Breza" investirao je 2 miliona vlastitih sredstava, saopšteno je iz Elektroprivrede BiH.