Investicije
27

Potpisan sporazum o projektovanju dionice autoputa u RS-u u dužini od 62 kilometra

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktor Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske“ Dušan Topić i zamjenik generalnog direktora kineske građevinske kompanije "Synohidro corporation ltd“ za Euroaziju Jang Fan potpisali su danas u Banjoj Luci Preliminarni sporazum o projektovanju i izgradnji autoputa Glamočani – Mliništa, dionice Glamočani – Put AVNOJ-a.

Radi se o dionici u dužini od 62 kilometra.

Topić je rekao da je ovaj sporazum preliminarni dokument koji ne stvara nikakve obaveze za RS, ali je važan za obje strane, budući da je dogovoreno da kineska kompanija krene u pripremu neophodne studijske dokumentacije, prije nego što se dođe do odobravanja kreditnog sporazuma.

"Sporazumom mi potvrđujemo našu opredjeljenost za ovaj projekt, a kineski partner u ovom poslu treba da koristi ovaj sporazum kako bi od svoje uprave dobio sredstva za naredne aktivnosti. Time ćemo prema kineskoj banci pokazati našu opredjeljenost za dalje korake u ovom projektu", rekao je Topić.

Vlada RS-a je na sjednici, 20. novembra ove godine, zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza i Ministarstvo finansija RS-a da preduzmu sve radnje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS-a s ciljem zaključenja međunarodnog kreditnog ugovora između BiH i kineske "Eksport – import Eksim banke“ za izgradnju spomenute dionice.

"Ovo je prilično skupa dionica autoputa, jer je teren zahtjevan. Osiguranje finansijskih sredstava je i najosjetljivija stavka u pripremnih aktivnostima u izgradnji nekog autoputa", dodao je Topić i precizirao da je procjena da je vrijednost izgradnje te prve dionice od 62 kilometra oko 600 miliona eura.

Do konačne ugovorne cijene će se doći nakon izrade studijske i druge dokumentacije.

Naime, ukupna dužina saobraćajnice je 93 kilometra, a kineski partneri zainteresovani su za prvu dionicu na pravcu od Glamočana do puta AVNOJ –a.

Preostalih 30 kilometara ovog autoputa ostavljeno je da se naknadno rješava, iako, kaže Topić, sa kineskim partnerima u ovom poslu je razgovarao o ukupnoj dionici od 92 kilometra, mada je projekt podijeljen na dva dijela, s tim da je druga faza skuplja za izgradnju, jer se radi o brdovitom terenu.

Topić je na press-konferenciji, nakon potpisivanja preliminarsnog sporazuma, ukazao na važnost ovog infrastrukturnog projekta za RS, BiH i region u cijelini.

Kazao je da je riječ o nastavku evropskog koridora E 661 Gradiška – Banja Luka, dalje prema jugu, odnosno trasa budućeg autoputa trebalo bi da ide od čvora "Glamočani", preko Kola i platoa Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić- Grada do mjesta Baraći i dalje prema granici sa Federacijom BiH.

Ova trasa ucrtana je i u Prostorni plan RS-a.

Topić je podsjetio da je, osim RS-a, interes za izgradnju ovog putnog pravca, koji bi u završnici trebao da povezuje Banju Luku sa Splitom, u Hrvatskoj, izrazila i Federacija BiH, koja je već započela izradu projektne dokumentacije.

Predsjednik kineske kompanije "Synohidro corporation ltd“ Liang Jun je naveo da će oni, na osnovu danas preliminarnog sporazuma, u narednom periodu pristupiti izradi studijske i projektne dokumentacije, neophodne za početak završnih pregovora o kreditnom aranžmanu sa "Eksim bankom“.

"Ovo je dobar početak", rekao je Jun i izrazio nadu da će se nastaviti saradnja sa "Autoputevima RS“ na uspješnoj realizaciji ovog projekta.

Narodna Republika Kina ima obezbijeđena određena finansijska sredstva, kroz posebne povoljne kreditne aranžmane za finansiranje infrastrukturnih projekata za države jugoistočne Evrope.

Ambasada NR Kine u BiH krajem jula ove godine dostavila je Ministarstvu finansija RS-a pismo kojim se preporučuje da kompanija "Synohidro corporation ltd“ obavlja sve aktivnosti u vezi sa projektom.