"Encompass Fund"
0

Opala cijena zlata

FENA
Cijena zlata je opala ispod 1.700 dolara za finu uncu, a za nedjelju dana se spustila na minimalan nivo od 2008. godine, s obzirom na to da investitori prodaju metal kako bi pokrili gubitke od druge aktive, objavila je njujorška ekonomska agencija Bloomberg.

Kotacije zlata za isporuke u decembru su u četvrtak na njujorškoj berzi Comex opale za 9,5 posto, dok su na trgovanju u petak skliznule za 3,1 posto na 1.687,9 dolara za finu uncu.

Investitori prodaju zlato kako bi obezbijedili marginalne potrebe za drugu aktivu, izjavio je analitičar "Encompass Fund" Marshal Berol, uz napomenu da će se interesovanje za zlato ponovo vratiti.

"Korekcija na tržištu zlata je privremena i slična je onoj pred krizu 2008. godine, obzirom da se moraju pokriti troškovi druge aktive", smatra analitičar Barclays Capital Suki Kuper.

Cijene srebra za isporuke u decembru su također značajno opale u trgovanju u petak na berzi Comex, za 10,3 posto na 32,83 dolara za uncu, što je maksimalan pad od oktobra 2008. godine.