Investicije
0

Mehmedović: Ekonomske reforme u regionu Mediterana velika šansa za BiH

FENA
Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović
Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM), u kojoj su Šemsudin Mehmedović i Ognjen Tadić, učestvovali su u radu Panela o vanjskoj trgovini i investicijama na Mediteranu, održanom danas u Lisabonu o temi "Ka održivom ekonomskom razvoju u regionu Mediterana".

Mehmedović je u izjavi Feni iz Lisabona naveo da je on ovim povodom istakao da su vanredni politički događaji u južnom i istočnom Mediteranu, osim što su destabilizirali političke prilike, povećali šanse i očekivanja o budućem razvoju regiona i procesu ka održivom ekonomskom razvoju.

Uticaj finansijske krize na Mediteran i šire primoravao je vlade da smanje javnu potrošnju, a da istovremeno unapređuju razvoj svojih ekonomija.

  • Zbog toga je važno riješiti probleme tržišta kapitala kao finansijskog instrumenta za dugoročno finansiranje i uspostaviti održivi ekonomski razvoj malih i srednjih preduzeća u ovoj oblasti, navodi Mehmedović.

U zemljama Mediterana se osjeća potreba za modernizacijom regionalne ekonomije stimuliranjem programa ekonomske reforme i poboljšanjem klime za regionalne investicije i poslovno okruženje, što za Bosnu i Hercegovinu predstavlja veliku šansu ali i izazov s obzirom na dostignuti stepen reformi u ekonomiji.

  • Činjenica da na ovom sastanku zajedno rade ne samo predstavnici parlamenata i regionalnih finansijskih i privrednih asocijacija nego i predstavnici UN-a, više razvojnih agencija i privatnog sektora, govori o spremnosti svih učenika poslovnog života da se utvrdi strategijski pristup ostvarivanju održivog razvoja finansijskog sektora i pronalaženje načina za povećanje poslovanja. Procjena je da bi buduća socijalna i demografska kretanja mogla sve više uticati na vlade regiona u pogledu kreiranja politika, navodi Mehmedović.

Po njegovim riječima, osnovne postavke drugih učesnika konferencije idu u pravcu zaključka da mediteranske zemlje prolaze kroz ozbiljnu ekonomsku i političku krizu između ostalog obilježenu i time da na Mediteranu nema zone slobodne trgovine i da postoji velika potreba za regionalnom parlamentarnom saradnjom i diplomacijom da bi se promovirao ekonomski razvoj uvođenjem mjera kao što je omogućavanje lakšeg razvoja malih i srednjih preduzeća, podržavanje otvaranja novih radnih mjesta, te unapređenje trgovine u regionu Mediterana.

Istaknuta je i potreba za reformom finansijskog sektora u zemljama regiona kao i povećanje političke stabilnosti zbog smanjenja kamatnih stopa i osiguranja, što bi omogućilo brži razvoj zemalja regiona.

Parlamentarna skupština Mediterana (PAM) je međudržavna organizacija parlamenata osnovana za ostvarivanje zajedničkih ciljeva i stvaranje najboljeg političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog okruženja za građane država članica.