Komentari (33)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Unijo jadna li si,
Otkud Posušje ima više vjetra od Livna i Glamoča? Ah, možda zato jer je tadašnji načelnik Glamoča tražio milionsko mito u vezi sa vjetroelektranom...
Niko više sadake ne pokupi u Evropi ko ovi Rvati iz RceGovne...
Pola Hercegovine u vjetroelektranama i solarnim panelima ali i neka je i ima smisla... Dalmacija i Hercegovina bi za 20 godina mogle proizvesti struju za pola balkana
Vjetroelektrane pruzaju otpor vjetru i time usporavaju rotaciju planete zemlje☝️
Hvale vrijedan projekat , odlične su ove stvari no to su nestabilni izvori energije, mora se to kombinirati sa klasičnim elektranama i to onima koje mogu brzo pokrenuti proizvodnju, no upade mi u oči da elektroprivreda hr hb, radi na ovim pitanjima puno više nego elektroprivreda bih, ima ćumura može se sve četiri lagano u zrak, e moji naivci.
kako misle sa 132 MW instalisane snage vjetroturbina dobiti proizvodnju od 436 GW? Volio bih i to vidjeti....nema te lokacije na Balkanu da se to moze dobiti....neko lupeta ovdje
Postoje detaljna istraživanja na tu temu. Samo 5% do 10% od tih 132 MW budu na kraju i iskorišteni. To je kao kad taksista kupi novo vozilo sa maksimalnom brzinom od 220km/h. Onda izračuna da će voziti mušterije 16 hiljada kilometara sedmično i odplatiti vozilo za 5 dana.
Znači EP HZHB je dobila 88 mil. KM od EU jer misli na zelenu budućnost, a EP BiH i dalje ovisi rudnicima i čeka bez ikakvog plana odluku o konačnoj zabrani prljave energije u industrijskim proizvodima koju će EU do kraja 2030. izglasati.
dobri su obnovljivi izvori energije samo što ih grade oni bliski vlastima dok gradjani nemaju neku mogucnost. prosumeri lebde negdje u zraku dok tajkuni sve završe za 5 minuta.
Kod nas sve nesto planirano, sve neki prijedlozi a fakticki nista nam se ne gradi i sto se gradi ko da se ne gradi
Vjetroparkovi su osjetljiva postrojenja, na nedostupnim mjestima i čeka se mjesecima na popravak, jer ste u potpunosti ovisni o isporučitelju opreme. No, meni je zanimljivije kako se ovi projekti predstavljaju, tako tekst prenosi; a projekt će također smanjiti emisije CO2 za oko 446.900 tona godišnje. Neće se nikakva emisija CO2 tako smanjiti, nigdje na svijetu, već takav projekt zamjenjuje proizvodnju koja bi proizvela toliko CO2.
Je li i ovdje neko dobio sat od 15.000€
Šta radite vi u EPBiH? Koliko se obnovljivih kapaciteta izgradili? Potrošili ste ogrome pare na izgradnju bloka 7 u Tuzli koji nikada neće biti izgrađen. Hoćete li u budućnosti imati problema sa snadbijevanjem ugljem? Kad se gase elektrane? Kapaciteti obnovljivih izvora se predaju privatnicima, a kad zelena agenda stupi na snagu, tad ćemo plaćati masno svaki kilovat. Šta nam napraviste...
Tekbir!
Samo se dolje i ulaže nažalost
pa gdje ces drugo plasirati vjetroelektrane, u visoko?
Nije EU odredila gdje ce se sta praviti, nego se napravi projekat i aplicira se. Koliko projekata je EP napravila u zadnjih 10 godina. HE vranduk koji se nece nikad napraviti a platit ce ostetu od 30 miliona i blok 7 koji se nikad nece napraviti i platit ce se odsteta od 200 miliona.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)