Investicije
0

Investicija od 1,27 miliona eura za RMU Zenica

FENA
U Direkciji Elektroprivrede BiH u Sarajevu danas je potpisan ugovor o nabavci, montiranju, testiranju i puštanju u probni rad dviju mašina za izradu jamskih prostorija veličine od osam do 14 m2 u RMU "Zenica“, koji posluje kao zavisno društvo u sklopu Koncerna EPBiH.

Ugovor, vrijedan 1,27 miliona eura (bez PDV-a), potpisali su direktor zavisnog društva RMU "Zenica“ Esad Čivić i komercijalni direktor poljske firme REMAG Tadeusz Kopiesz. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i generalni direktor EPBiH Elvedin Grabovica i konzulica Republike Poljske Emanuela Suprowitz sa saradnicima.

Nabavkom i puštanjem u rad tih mašina zavisnom društvu RMU "Zenica“ bit će omogućena mehanizovana izrada jamskih prostorija što će značajno doprinijeti humanijem i sigurnijem radu rudara, istaknuto je nakon potpisivanja ugovora.

Također, bit će ubrzana i dinamika izrade jamskih prostorija kojima će se osigurati kontinuitet proizvodnje, priprema novih otkopnih polja, a značajno će se smanjiti troškovi proizvodnje kroz povećanje produktivnosti, uz rad bez eksploziva i eksplozivnih sredstava.

Posebno je istaknuto da je potpisivanje ovog ugovora samo početak ispunjenja obećanja nove Uprave EPBiH za bržom i uspješnijom dokapitalizacijom svih sedam rudnika u sastavu Koncerna EPBiH.