Raspisan novi tender
3

Budžet za most u banjalučkim Toplicama povećan na tri miliona

Klix.ba
Grad Banja Luka raspisao je drugi tender za izgradnju novog mosta pored kojeg će biti rekonstruisan Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice.
Na tenderu koji je bio ranije raspisan nije pronađen izvođač, a gradska uprava je odlučila da budžet za izgradnju mosta sa 2,6 milona KM poveća na tri miliona KM. Zbog toga su pomjereni i rokovi za realizaciju ovog projekta.

Kako je rekao načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Grada Banja Luka Slaviša Sandić, na toj lokaciji planirana je i izgradnja novih ulaznih traka u produžetku magistralnog puta i značajni radovi na obaloutvrdi.

Lokacija novo mosta
Lokacija novo mosta

Novi most ubrzat će saobraćaj u ovom dijelu Banje Luke, te, prije svega, omogućiti prolaz teretnim vozilima što do sada nije bilo moguće s obzirom na to da je sadašnji most jednosmjeran sa ograničenom težinom.

Novi most se gradi 220 metara uzvodno od postojećeg jednosmjernog mosta u Toplicama. Imat će raspon od 65 cm, a širinu od 11 metara. Dvije saobraćajne trake bit će široke po 3,5 metara, te pješačke staze širine po dva metra.

Most će biti izgrađen od čelika i betona. Nakon što bude pušten u funkciju, jednosmjerni postojeći most će biti pretvoren u pješački prelaz.

Ovi mostovi pomoći će lakšem pristupu Banjsko-rekreativnom centru Srpske Toplice čija rekonstrukcija počinje naredne godine i bit će finansirama sredstvima Zavoda i Vlade RS. Centar Toplice se nalazi nadomak grada, pored rijeke Vrbas, a okružuju je izletišta na Banj brdu i Suturliji. Pored banjskog centra nalazi se kupalište sa šest prirodnih kada poznatije pod nazivom Vrućica, koje je atrakrivno za građane i turiste.

Prema izjavi gradonačelnika Banje Luke Igora Radojičića, planirana je izgradnja još jednog mosta, a za sve kapitalne projekte u 2020. godini planirano je više od 50 miliona KM, od kojih je 30 miliona KM iz budžeta Grada.