Investicije
14

Alvogen, nekadašnji potencijalni kupac Bosnalijeka, prodat za dvije milijarde dolara

Klix.ba
Tomas Ekman iz CVC-a i Robert Wessman iz Alvogena
Tomas Ekman iz CVC-a i Robert Wessman iz Alvogena
Privatni investicioni fond CVC i singapurski stabilizacijski fond Temasek uskoreo će preuzeti većinski udio u farmaceutskoj kompaniji Alvogen.

Robert Wessman, bivši direktor farmaceutske kompanije Actavis, osnovao je Alvogen 2009. godine. Udio u kompaniji prodao je 2014. godine privatnom investicijskom fondu Pamplona .

Navedeni investitori će za većinska upravljačka prava morati izdvojiti približno dvije milijarde dolara.

Alvogen trenutno na tržištu ima 350 lijekova, a nedavno se proširio i na Azijsko-pacifički region kupovinom nekoliko manjih farmaceutskih kompanija među kojima je i južnokorejska Dream Pharma.

"Danas poslujemo u 35 zemalja svijeta sa prošlogodišnjim rastom od 76 posto", naveo je Wessman.

Upravo je Alvogen bio jedan od potencijalnih kupaca Bosnalijeka 2010. godine, ali su pregovori propali.

"Cilj nam je da se nađemo u grupi od deset najvećih svjetskih proizvođača, a`Bosnalijek ima veoma važnu stratešku ulogu u našem širenju na teritoriji Evrope“, rekao je tada Wessman.

Međutim, uprava Bosnalijeka je tada izrazila nezadovoljstvo i zabrinutost te su poručili da je Alvogen planirao kupovinu Bosnalijeka kreditima, a zauzvrat su Bosnalijeku nudili veliki broj proizvoda s kojim je ova bh. kompanija trebala postati jedan od lidera generičkog farmaceutskog tržišta u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Nedugo nakon ovoga odustalo se od prodaje Bosnalijeka. Bila je ovo jedinstvena prilika koju je tada propustila Vlada FBiH da proda svoj udio u Bosnalijeku, ali i poruka drugim američkim investitorima da ulažu u bh. tržište.

Tada je Alvogen nudio 20 KM, a sadašnja cijena dionice iznosi 10,5 KM. Pet godina kasnije, Vlada FBiH sa premijerom Fadilom Novalićem, Bosnalijek je ipak stavila na listu onih kompanija koje će ići u privatizaciju.

Alvogen je tada imao 30 miliona dolara prihoda, a sada ima preko 750 miliona što dovoljno govori o načinu vođenja firme i njihovoj viziji širenja. .