Investicije
0

"SWEBiH Wood Horizons" je prilika za susret bh. i švedskih privrednika

Razgovarao: A. K.
Adnan Berberović
Adnan Berberović
Poslovni susreti "SWEBiH Wood Horizons" će biti održani u Sarajevu od 13. do 15. juna i bit će odlična prilika za susret bh. privrednika i njihovih kolega iz Švedske. Sa Adnanom Berberovićem, direktorom SEEBA-e smo razgovarali o mogućnostima poslovne saradnje, ponudi naših privrednika, organizaciji...

Šta je SEEBA i čime se organizacija konkretno bavi?

SEEBA je biznis agencija osnovana 2010. godine u Stockholmu, fokusirana na razvoj poslovnih veza između Skandinavije i Jugoistočne Evrope. Kroz inovativan i profesionalan pristup nudimo niz usluga firmama koje već posluju ili planiraju poslovati na ovoj relaciji.

U saradnji sa ambasadama, privrednim komorama, investicionim bankama, SEEBA organizuje razne događaje koji imaju za cilj povećati interes za poslovanje između ovih dviju regija. Okosnicu SEEBA-e čine konsultanti porijeklom s područja Jugoistočne Evrope, koji danas žive na području Skandinavije, kao i Skandinavci koji imaju poslovno iskustvo sa ovom regijom. Na kojoj lokaciji će se održati SWEBiH Wood Horizons?

“SWEBiH Wood Horizons” poslovna posjeta će biti održana u periodu od 13. do 15. juna. Prvog dana na programu su stručne prezentacije u Hotelu Bosnia u Sarajevu. Drugog dana je planiran program posjete firmama u okolici Sarajeva, a u večernjim satima neformalno druženje između predstavnika bh. i švedskih firmi. Trećeg dana predviđeni su poslovni sastanci i turistički obilazak Sarajeva.

Šta je cilj ovakvog događaja?

“SWEBIH Wood Horizons” je trodnevni događaj organiziran u saradnji izmedju SEEBA-e i Ambasade Švedske a u Sarajevu, koji prije svega nudi niz aktivnosti za švedske firme koje žele saznati više o ponudi i mogućnostima drvne industrije u BiH. Nude se i mogućnost za direktne sastanke između švedskih i bh. firmi.

Šta bh. kompanije mogu ponuditi švedskim firmama? BiH je prošle godine izvezla cca 50 miliona KM, dok je iz Švedske uvezla cca 40 miliona KM. Ovo su pokazatelji koji navode da bh. firme imaju šta ponuditi švedskom tržištu iako je nivo trgovinske razmjene na niskom nivou, posebno iz švedske perspektive. Izvozom iz BiH dominiraju prerađevine od metala, prehrambeni proizvodi te drvne prerađevine.

SEEBA je već od ranije identifikovala nekoliko sektora u BiH koji su kompatibilni sa skandinavskim tržištem. To su upravo sektori koji dominiraju trenutnom trgovinskom razmjenom, metalni, prehrambeni, drvni te još neki za koje vidimo da postoji veliki potencijal, a to su energetski, IT i sektor turizma.

S obzirom na poslovnu kompatibilnost dviju zemalja, vezano za pomenute sektore, smatramo da se poslovni odnosi mogu mnogo unaprijediti kroz dinamičnu razmjenu znanja i kapitala, te uključivanjem brojne i uspješne bh. dijaspore, kao bitnog resursa, u taj proces.

Koje su najveće prednosti drvne industrije u BiH i zbog čega bi švedske kompanije mogle biti zainteresovane za ovo područje? Kakve su mogućnosti izvoza u Švedsku?

Dugi niz godina je BiH izvozila sirovinu i na tome se završavala priča. Kad govorimo specifično o drvnom sektoru, bh. je dosta napredovala. Težište u lancu proizvodnje je pomjereno, te mnoge bh. firme danas proizvode kvalitetne finalne proizvode. U to je uključena i švedska vlada kroz projekt FIRMA, koja upravo pomaže bh. firmama da unaprijede proizvodnju i razviju svoje poslovne procese. Danas mnoge bh. firme proizvode kvalitetan namještaj, montažne kuće, podove...

Šumski kapaciteti jedan su od najvećih resursa BiH i prilično su neiskorišteni. Međutim, sirovina koja se nudi na tržištu u nekim slučajevima ne prati napredak u preradi, koji je u BiH vidljiv. Tu postoji potreba razmjene iskustava i znanja vezana za sirovinu i cijeli proces proizvodnje. Švedska ima dugu tradiciju prerade drveta na visokom industrijskom nivou te proizvodnje vrlo kvalitetnih mašina koje bi mogle unaprijediti proizvodnju u BiH. Tu vidimo ogromne mogućnosti za obje zemlje.

Naša procjena je da pojedine bh. firme, koje ćemo uključiti u ovaj proces, mogu izvoziti finalne proizvode na skandinavsko tržište. Neke bh. firme iz drvnog sektora su već i prisutne na skandinavskom tržištu i uspješno posluju. Još jedna mogućnost koju bh. firme imaju je i to da skandinavskim firmama mogu ponuditi klasični outsourcing proizvodnje, tj. da bh. firme vrše proizvodnju kvalitetnih finalnih proizvoda. Smatramo da se bh. firme ne bi trebale fokusirati na kvantitet, nego upravo na kvalitet finalnog proizvoda.

Vezano za izvoz bh. proizvoda u Švedsku, tu su najveći problemi brending, dizajn i način poslovnog pristupa tržištu. To je upravo ono što SEEBA nudi, usluge firmama koje žele prilagoditi način poslovanja te pripremiti produkte, prezentacije i način komuniciranja sa klijentima. Bh. firme se sa velikom dozom ozbiljnosti moraju pripremiti ako žele uspješno poslovati sa tržištima kao što je zahtjevno tržište Skandinavije. Osim toga, bh. firme moraju staviti fokus na građenje trajne poslovne saradnje, a ne, kako to biva u nekim slučajevima, tretirati svaku isporuku kao da je posljednja.

Kakve rezultate očekujete od SWEBiH Wood Horizons?

“SWEBiH Wood Horizons” je koncept koji je stvoren s namjerom da dugotrajno unaprijedi saradnju između BiH i Švedske u drvnom sektoru. Poslovna posjeta koja slijedi je jedna u nizu aktivnosti pod okriljem ovog koncepta. To znači da ovo nije nikakva megalomanska konferencija koja će preko noći promijeniti situaciju vezanu za saradnju između dviju zemalja u ovom sektoru. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koja će omogućiti švedskim firmama iz drvnog sektora, koje se realno još uvijek pribojavaju ući na bh. tržište, da se uvjere kako je stanje u ovom sektoru u usponu te da sagledaju mogućnosti i okolnosti vezane za uključenje u taj proces.

“SWEBiH Wood Horizons” koncept će također poslužiti kao platforma za eksponiranje kvalitetnih bh. firmi iz drvnog sektora prema švedskom tržištu.