biznis
0

Intesa Sanpaolo banka BiH ostvarila netodobit od 6,061 miliona KM

FENA
Intesa Sanpaolo banka d.d. BiH u 2010. godini ostvarila je netodobit u iznosu od 6,061 miliona KM, što je za 73,6 posto više u odnosu na rezultat iz 2009.

Almir Krkalić, predsjednik Uprave banke i članovi Uprave Igor Bilandžija i Dario Grassani danas su tokom susreta sa novinarima u Sarajevu prezentirali poslovne rezultate banke u prošloj i planove za ovu godinu.

Uprkos posljedicama finansijske krize koje još imaju uticaj na realnu ekonomiju naše zemlje, Intesa Sanpaolo banka, kako je istaknuto, nastavila je sa dobrim rezultatima, kao i u prethodnim godinama.

"U 2010. aktiva se povećala za 10,4 posto i sada iznosi 1,287 miliona KM, ukupni depoziti iznose 823 miliona KM i veći su za 6,4 posto, dok se kreditni portfolio povećao za 11,4 posto i tako dostigao iznos od 935 miliona KM“, istakao je Krkalić.

Ukupni neto-prihodi su povećani za 16,9 posto, troškovi su povećani za 8,2 posto, dok su se troškovi kreditnih rezervi povećali za 25,6 posto.

Finansijski pokazatelji Intesa Sanpaolo Banke d.d. BiH znatno su iznad prosjeka koji je postignut na nivou bankarskog sektora u BiH na kraju 2010. godine.

Iako su uslovi na tržištu daleko od povoljnih, banka je nastavila sa svojim aktivnostima kreditiranja povećavajući kreditni portfolio za 11,4 posto. Što se tiče 2010. godine, rast kreditnog portfolia stanovništva je bio spriječen zbog niže potražnje na tržištu.

Istaknuto je da se rast ukupnog portfolia uglavnom može pripisati kreditima pravnih lica koji su zabilježili porast od 23,5 posto u odnosu na kraj 2009. godine.

U toku 2010. godine banka je nastavila koristiti kreditne linije koje joj je omogućila matična kompanija Intesa Sanpaolo i međunarodne organizacije (EIB, EBRD, EFSE), a koji su odobravani u svrhu poboljšanja kreditiranja pojedinih poslovnih sektora u BiH.

Također, nastavljeno je širenje mreže POS uređaja i bankomata tako da je banka instalirala i zamjenila ukupno 914 POS uređaja i pet novih bankomata, a u sljedećem mjesecu se očekuje otvaranje nove poslovnice u Banjoj Luci.