biznis
0

Imamović: Nema dogovora o Ekonomsko-socijalnom vijeću

FENA
Nihad Imamović
Nihad Imamović
Predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH Nihad Imamović rekao je danas u Sarajevu da socijalni partneri u BiH još nisu našli "zajednički jezik" s Vijećem ministara BiH kada je riječ o formiranju ekonomsko-socijalnog vijeća na državnom nivou.

Imamović je na konferenciji u Sarajevu "Uloga i značaj socijalnog dijaloga u demokratizaciji društva", u kojoj učestvuju članovi ekonomsko-socijalnih vijeća FBiH,Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, kazao da ga današnje neprisustvo skupu nikoga iz Vijeća ministara navodi na zaljučak da ne postoji politička volja za formiranje državnog ESV-a.

Jedino je svoj nedolazak opravdao ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, koji se, kako je bilo planirano, trebao obratiti skupu.

Imamović je ocijenio da bi formiranje tog vijeća trebalo da bude u interesu svih i da ono ne bi ugrozilo samostalnost entitetskih ekonomsko-socijalnih vijeća, niti njihovo partnerstvo s entitetskim vladama i sindikatima.

Po njegovim riječima, ni finansiranje tog tijela ne bi bilo uopće sporno jer bi sredstva bila osigurana iz članarine članova Asocijacije poslodavaca i dijelom iz fondova EU.

Podršku formiranju ESV-a na državnom nivou dao je i predsjednik Sindikata BiH Ismet Bajramović.

Bajramović je dodao da je na kraju krajeva formiranje tog vijeće i jedan od uvjeta BiH na njenom putu ka EU te da smatra da je sada vrijeme za njegovo formiranje.