biznis
0

FOTO / IBM forum u Sarajevu predstavio viziju mudrije planete

FENA
Četvrti IBM forum održava se danas u Sarajevu pod sloganom "Planeta postaje mudrija", što predstavlja nastavak prošle godine predstavljene IBM-ove globalne inicijative - Mudrija planeta.

Na IBM Forumu okupili su se ugledni strani i domaći stručnjaci i predstavili niz rješenja i sistema koji već danas našu planetu čine mudrijom. Prvi nacrti najnaprednijih inteligentnih IT rješenja, kako je istaknuto, već su prisutni i u BiH, jer su ih za nadogradnju svojih poslovnih procesa izabrale jedne od najjačih bh. kompanija poput BH Telecoma i Hypo Alpe Adria Leasinga.

"Ključ za mudrije sisteme krije se upravo u podacima, koje mudrim poslovanjem pretvaramo u vrijednost", istakao je generalni direktor IBM Slovenije i BiH Roman Koritnik na konferenciji za novinare održanoj u sklopu Foruma.

Mudra planeta zapravo znači ulazak računarske tehnologije u upravljanje i simulaciju životnih procesa u svim aspektima, pogotovo u kontekstu racionalizacije potrošnje.

"U IBM-u smo svjesni, da moramo u vremenu, kada smo s prirodnim resursima vrlo ograničeni i kada je u svijesti ljudi već usidren odgovoran odnos prema njima, napraviti korak naprijed i pokušati kontrolirati i prije svega smanjiti njihovu potrošnju, prvenstveno potrošnju vode i drugih izvora energije", istakao je Gregor Lončar koji je u IBM-u odgovoran za rješenja u javnom sektoru za područje SWG CEE.

IBM zato razvija tehnologiju koja omogućava da se prirodni resursi koriste racionalnije i efikasnije, da se veliki gradovi razvijaju i poboljšava kvalitet života stanovništva u njima.

Istraživanje koje je uključivalo 439 gradova širom svijeta pokazalo je da su gradovi s mudrim rješenjima u saobraćaju prosječno smanjila smetnje u saobraćaju za više od 700 hiljada sati godišnje. U Španiji osam bolnica i 470 klinika za primarnu zaštitu uvelo je mudrije zdravstvene sisteme te su time do 10 posto poboljšali kliničke rezultate i efikasnost rada. Četiri vodeća trgovca u svijetu uštedjela su mudrijim rješenjima i do 30 posto vremena u nabavnom lancu, zalihe su smanjili na 25 posto, a prodaja je porasla za 10 posto. Sve to su konkretni i mjerljivi rezultati mudrih IBM rješenja.

U 20 predavanja, stručnjaci IBM-a i IBM-ovi poslovni partneri na Forumu su prezentirali implementirana mudra rješenja u svakodnevni rad te predstavili rješenja koja vode racionalnijem i efikasnijem korištenju podataka i mogućnosti za njihovo uvođenje u lokalnu sredinu.