Koriste rupe u pravilnicima
0

IBM, Coca-Cola i ostali primaju milione od EU

Sarajevo-x.com
Velike multinacionalne kompanije poput Coca-Cole, IBM-a i McDonaldsa primaju novčane poticaje od Evropske unije, koja na taj način pokušava spriječiti njihov odlazak iz ekonomske zone, piše "Financial Times".

Namjera evropskih fondova je smanjivanje razlika u bogatstvu na području EU usmjeravajući novac malim i srednjim preduzećima u siromašnijim zemljama članicama.

Bez obzira na to, globalne kompanije također primaju novac i tako iskorištavaju želju Evropske unije da zadrži svoju konkurentnost, navodi su "Financial Timesa" i Biroa za istraživačko novinarstvo.

"Ovo je globalna trka. Ukoliko ne učestvujemo u takmičenju, kompanije će povući proizvodnju iz Evrope i stoga moramo pronaći način da ih zadržimo", rekao je Johannes Hahn, komesar Evropske unije.

Grantovi, projekti, obuke

Prema prikupljenim podacima, IBM je dobio 20 miliona eura za projekt u Poljskoj, Fiat se prijavio za 25 miliona eura granta, dok je McDonalds primio 60.000 eura za obuku osoblja u Švedskoj.

Poljska je primila 67 milijardi eura iz fondova, za koje FT tvrdi da su iskorištene kako bi privukle velike kompanije.

"Evropski novac je u Poljskoj veoma korektno potrošen i rezultirao je pozitivnim efektima", rekao je zamjenik poljskog ministra za regionalni razvoj Waldemar Slugocki.

Istraživanje je otkrilo da su milioni eura iz evropskih fondova dodijeljeni kompanijama koje su proizvodnju selile iz bogatih u siromašne zemlje, uprkos pravilu koje je zabranjivalo dodjeljivanje grantova koji pomažu kompanijama u potrazi za jeftinijom radnom snagom.

Jeftina radna snaga

FT tvrdi da su velike kompanije, između ostalih i britanski proizvođač čaja Twinings i finski gigant Nokia, iskoristili rupe u proceduri dodjele novca iz fondova, kako bi finansirali svoje preseljenje u zemlje sa jeftinijom radnom snagom.

Ugledne novine tvrde da su kompanije novac najmanje koristile za otvaranje novih proizvodnih pogona, proširenje postojećih ili obuku radnika u njihovim novim domovima.