biznis
0

I britanska kraljica žrtva finansijske krize

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanska kraljica Elizabeta II izgubila je 37 miliona funti (70 miliona dolara) tokom samo nekoliko sedmica uslijed previranja na globalnom finansijskom tržištu, objavio je britanski dnevnik Daily Express.

Usprkos tome što je zaposlila neke od vodećih svjetskih finansijskih savjetnika, kraljica i njezina porodica su izgubili više od trećine svoga ogromnog investicijskog kapitala. Izgubljena suma predstavlja trećinu kraljičinoga ličnog novca uloženog u akcije banaka i kompanija i druge papire od vrijednosti.

Ukupno bogatstvo britanske kraljice je u aprilu ove godine procijenjeno na 320 miliona funti, uključujući lični investicijski kapital od 100 miliona. Otada je, međutim, indeks FTSE Londonske berze akcija potonuo više od trećine.

Smatra se da su osobne investicije britanske kraljice, uglavnom u britanske jake i pouzdane kompanije, čije se akcije smatraju dobrom investicijom, pratile kretanje na tržištu i izgubile 37 posto vrijednosti.

"Smatram da će kraljica pretrpjeti golemi udarac", ocijenio je Philip Beresford, sastavljač Liste bogatih.

Teškoće Elizabete II s osobnim finansijama iskrsnule su samo nekoliko mjeseci nakon što su zvaničnici Bakingemske palače objavili da ona u svome javnom životu osjeća posljedice kraha kreditnog tržišta.

Kraljica je zatražila dodatne svote novca poreznih obveznika za obnovu svojih oronulih palača nakon što je dospjela u besparicu zbog porasta troškova i vladinog zamrzavanja potrošnje.

Vlada je, međutim, odbacila njezin zahtjev za dodatnih milion funti godišnje, nakon što je prošle godine već dobila 40 miliona funti novca poreznih obveznika, prenijele su agencije.