Zahtjev FERK-u
0

HSP traži pojeftinjenje struje za 10 posto

FENA
Hrvatska stranka prava, Hrvatska narodna zajednica i Hrvatsko zajedništvo Herceg-Bosne traži od Regulatorne komisije za električnu energiju (FERK-a) sniženje cijena električne energije od 10 posto na konzumnom području Elektroprivrede HZHB-a. Zahtjev se zasniva na značajnom pojeftinjenju cijena električne energije na svjetskom tržištu. Naime, po podacima objavljenim u Službenom listu BiH prosječna nabavna cijena električne energije u drugoj polovici 2009. godine iznosi 44 eura, a prošle godine iznosila je 70 eura. Riječ je o drastičnom smanjenu, pa bi bilo logično i pojeftinjenje cijene električne energije i za građane.

No, suprotno od toga, menadžment Elektroprivrede HZHB-a zatražio je od FERK-a povećanje cijene od čak 10 posto. Riječ je o potpuno neprihvatljivom i neutemeljenom zahtjevu čije je jedino uporište ekstraprofit na račun građana.

Umjesto novoga nameta građanima, menadžment Elektroprivrede HZHB-a napokon bi trebao početi povlačiti poteze koji su u interesu i Elektroprivrede HZHB-a i građana na njezinom konzumnom području.

Nažalost, Elektroprivreda HZHB-a postala je poligon za zbrinjavanje podobnih kadrova iz HDZ-a BiH, što je gruba zlouporaba toga javnoga poduzeća. Samo u zadnje dvije godine to poduzeće primilo je preko 200 novih radnika, iako za takvo što nije bilo potrebe. Dapače, Elektroprivreda HZHB-a ima višak zaposlenih.

Osim toga Elektroprivreda HZHB-a vrši drastičan vid diskriminacije nad svojim potrošačima s obzirom na to da je na njezinu konzumnom području cijena električne energije za 10 posto viša nego na konzumnom području Elektroprivrede BiH.

Takva praksa nedopustiva je jer su i jedna i druga elektroprivreda u većinskom vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja bi, kao većinski vlasnik, trebala imati jednake kriterije prema svim građanima u Federaciji.

HSP, HNZ i HZHB pozivaju članove FERK-a da prihvate prijedlog o smanjenu cijene električne energije kako ne bi došlo do potpunoga socijalnoga kolapsa na većinskim hrvatskim područjima u BiH, stoji u HSP-ovom saopćenju za javnost.