Lufthansa
0

Haos izostao, počinje "rat nerava"

FENA
Foto: AFP/DDP
Foto: AFP/DDP
Haos na njemačkim aerodromima zbog štrajka Lufthanse je izbjegnut, ali sada počinje "rat nerava", ocjenjuju njemački mediji prvi štrajkački dan svog avioprijevoznika, koji bi, prema najavama, izgleda, mogao da potraje.

Zemaljsko i kabinsko osoblje Lufthanse je stupilo u štrajk neograničenog trajanja, tražeći povišicu za 50.000 zaposlenih od 9,8 posto u narednih godinu dana. Lufthansa je, međutim, ponudila povišicu od 6,7 posto u narednih 21 mjesec, sa isplatom i jedne jednokratne i za sada nepoznate sume.

Bolja od te ponude se ne može dobiti , tvrdi rukovodstvo firme.

Sami štrajkači ističu da njihov cilj nisu putnici već uprava Lufthanse, gdje, kako je rekla jedna stjuardesa, dobit nije pravično podijeljena. Dok među radnicima postoji različito mišljenje o štrajku, iza kulisa, prema ocjenama medija, počinje ''rat nerava''. Njemački političari traže da se situacija ne zaoštrava i problem riješi.

Danas su štrajkom Lufthanse najviše pogođeni aerodrom u Frankfurtu, koji je najfrekventniji ne samo u Njemačkoj nego i u Evropi, kao i aerodromi u Hamburgu, Berlinu, Stutgartu, Nurnbergu i drugim gradovima.