biznis
0

FOTO / Guverner Centralne banke Turske posjetio Centralnu banku BiH

FENA
Guverner Centralne banke Republike Turske Durmuş Yilmaz sa saradnicima posjetio je danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH).

Tokom razgovora s guvernerom CBBiH Kemalom Kozarićem i njegovim saradnicima, guverner Yilmaz je naglasio značaj političke stabilnosti za postizanje pozitivnih ekonomskih rezultata. Ilustrirao je to primjerom Turske, čija su politička stabilnost u posljednjih nekoliko godina i reforme koje su provedene, bili osnov za uspjeh turske ekonomije koja je više od 40 godina patila od finansijske nediscipline, a promjene ekonomske politike u prošlosti slale su pogrešne poruke biznisu.

Finansijskom disciplinom u stabilnom političkom okruženju, turska ekonomija, treća rastuća ekonomija u svijetu, posljednjih godina bilježi pozitivne rezultate koji se ogledaju u značajnom ekonomskom rastu, smanjenju inflacije, javnog duga i budžetskog deficita.

Potreban je nastavak reformi, uključujući i reformu radne snage, što bi omogućilo dalji rast ekonomije i povećanje zaposlenosti, naglasio je guverner Yilmaz.

Prezentirajući ekonomske pokazatelje za Bosnu i Hercegovinu, guverner Kozarić je, također, ukazao na potrebnu političku stabilnost za postizanje ekonomske stabilnosti. Finansijski sektor u Bosni i Hercegovini je stabilan, ali ne može riješiti sve probleme u zemlji, rekao je guverner Kozarić.

Na kraju razgovora istaknuta je obostrana želja guvernera centralnih banaka za nastavkom saradnje i pružanja uzajamne pomoći u radu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

Guverner Centralne banke Republike Turske zahvalio je guverneru CBBiH na podršci u organizovanju izložbe "Savremeno tursko slikarstvo iz kolekcije Centralne banke Turske" koja je otvorena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine do 7. maja.