biznis
0

Gubici Boeinga milijardu dolara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki proizvođač aviona "Boeing" saopćio je da će predstojeći tromjesečni izvještaj o poslovanju obuhvatiti i milijardu dolara gubitaka, zbog skoka cijena i kašnjenja u proizvodnji nove verzije jumbo - jeta "boeing 747."

Kompanija sa sjedištem u Chicagu ocijenila je da milijarda dolara manjka odražava teške prilike na tržištu, kao i usporenu potražnju teretnih i putničkih letjelica, prenijela je agencija Bloomberg.

"Boeing" je najavio da će potpun izvještaj o rezultatima poslovanja u trećem tromjesečju objaviti 21. oktobra.

Također je saopćeno da je prva isporuka teretnog aviona 747-8 odgođena do četvrtog tromjesečja 2010. godine.

Drugi najveći proizvođač putničkih aviona, poslije evropskog "Airbusa", ogađa isporuku aviona 747-8 za prijevoz tereta već drugi put i morat će da izdvoji milijardu dolara više u trećem tromjesečju, zbog porasta troškova i većeg pada potražnje nego što se očekivalo.

Oko 640 miliona dolara od ukupne sume bit će potrebno zbog većih troškova proizvodnje modela 747-8, a ostatak će otići poručiocima na ime penala zbog kašnjenja isporuka.

Zbog problema u proizvodnji glavni "Boeingov" avion za transport tereta, čija je isporuka bila predviđena krajem ove godine, stići će poručiocima u četvrtom tromjesečju 2010..

To pomjeranje uslijedilo je poslije pet puta odgađanih isporuka putničkog aviona "787 dreamliner", koji još nije poletio.

"Boeing" je u aprilu odgodio isporuku putničke verzije modela 747 "intercontinental" do četrvrtog tromjesečja 2011. godine, umjesto u drugom tromjesečju te godine.

Putnički avion 747 do sada je dobio 27 porudžbina, uključujući i njemačku "Lufthansu", dok je teretna verzija te letjelice obezbijedila 78 porudžbina.

Avion "dreamliner", najveća "Boeingova" uzdanica, ima 850 porudžbina u zalihama.

"Boeing" je saopćio da je u trećem tromjesečju ove godine isporučio 113 aviona, 35 odsto manje nego prethodne godine, između ostalog i zbog štrajka mehaničara.