biznis
0

Grčka veća prijetnja po EU nego sniženje rejtinga

FENA
Neizvjesnost oko rješenja problema grčke dužničke krize predstavlja veću prijetnju po stabilnost Evropske unije nego sniženje kreditnog rejtinga devet članica eurozone od agencije Standard and Poor’s (S&P), izjavio je danas britanski ministar finansija George Osborne.

S&P je u petak navečer snizio rejting devet zemalja, među kojima Francuske, Italije i Španije, dok pregovori oko toga kako će Grčka smanjiti svoje ogromne dugove još nisu rezultirali dogovorom, prenio je Reuters.

"Rekao bih da uporna neizvjesnost oko toga kako će privatni sektor otpisati dio grčkog duga gotovo da predstavlja veći izvor nestabilnosti u eurozoni nego sniženje rejtinga", rekao je Osborne.

Evropske berze hartija od vrijednosti su jutros zabilježile blagi rast indeksa, što ukazuje na to da je sniženje rejtinga od agencije S&P bilo uglavnom očekivano i već uračunato kao faktor u kretanju cijene akcija, navodi Tanjug.

Pregovori s bankama o zamjeni grčkih obveznica onima s dužim rokom dospijeća i manjom vrijednosti, čime bi bio smanjen dug te zemlje, trebalo bi da budu nastavljeni u srijedu, 18. januara.

Ukoliko dogovor ne bude postignut, Grčka bi mogla da se nađe pred bankrotom u martu, kad obveznice stignu na naplatu.